Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας με τίτλο: ” Ο τόπος μας και τα προϊόντα του : Το Κουμ κουατ “, η ομάδα των Ευτυχισμένων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το περιβόλι του “ό,τι αγαπώ” με τα κουμ κουατ και να μαζέψουν τους “χρυσούς καρπούς”.
Στόχος της δράσης ήταν η επαφή των παιδιών με τα δέντρα κουμ κουατ, η συγκομιδή των καρπών, η παρατήρηση της φύσης τον Φεβρουάριο και γενικότερα η ανάπτυξη κοινωνικών, συνεργατικών δεξιοτήτων που θα τους οδηγήσουν σταδιακά στην κατανόηση της ισορροπίας ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο.
Τα συναισθήματα πολλά, η διάθεση για δράση και εργασία στη φύση μεγάλη.
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά ανακάλυψαν τα μυστικά των δέντρων, εργάστηκαν ομαδικά και απόλαυσαν την ομορφιά ,τις μυρωδιές, τα χρώματα και αρώματα στο μικρό περιβόλι .
Ταυτισμένο με την Κέρκυρα και τα παραδοσιακά της προϊόντα, το κουμ κουάτ -αυτή η ιδιότυπη ποικιλία μικρού πορτοκαλιού έχει τις ρίζες του στη μακρινή Κίνα. Η δε κατά λέξη μετάφρασή του από τα κινεζικά (kam kwat) σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι».
Η βαθιά σχέση που το σύνδεσε με το Νησί των Φαιάκων οφείλεται στο βρετανικό «πέρασμα» από το νησί –άρχισε να καλλιεργείται το 1924 στο βόρειο τμήμα, χάρη στον Βρετανό γεωπόνο Sidney Louis Walter Merlin (σ.σ. τον γνωστό Μέρλιν, που έδωσε το όνομά του και στη δημοφιλή ποικιλία πορτοκαλιών), που «εισήγαγε» το φυτό στο κτήμα του.
Το κουμ κουάτ φτάνει σε ύψος ως και τα 2,5 μέτρα. Τα άνθη του μοιάζουν μ’ αυτά της πορτοκαλιάς,
ο καρπός του είναι στρογγυλός ή ωοειδής (ανάλογα με το είδος), έχει πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και
διάμετρο που φτάνει τα 4 εκατοστά. Ωριμάζει το Δεκέμβριο και η καταλληλότερη περίοδος για το μάζεμά του είναι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.