
Χρόνια πολλά – Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!
Οι μαθητές του “ό,τι αγαπώ” υποδέχτηκαν τον χειμώνα με χαρά και ανυπομονησία για να γιορτάσουν την εορταστική περίοδο με τον
Στο πνεύμα των ημερών και στα πλαίσια της θεματικής προσέγγισης ‘Απόκριες στην Κέρκυρα’, συζητήσαμε με τους μαθητές μας για την Βενετσιάνικη επιρροή στο Κερκυραϊκό Καρναβάλι, και είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε στο σχολείο μας, την κα. Λίζα Αλεξάκη, υπεύθυνη των χορευτικών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας μαζί με τις κυρίες Βάνα και Ελλη, ντυμένες με διαφορετικά δείγματα βενετσιάνικων κουστουμιών, την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019.
Η κα. Αλεξάκη, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην επιρροή που είχαν οι Ενετοί στον τόπο μας, μας εντυπωσίασε και μαγευτήκαμε από τα ογκώδη πανέμορφα φορέματα και αξεσουάρ των κυριών.
Όπως η ίδια εξηγεί, οι Ενετοί στην Κέρκυρα έμειναν από τον 14ο αιώνα και έφυγαν το 1797 όταν ήρθαν οι Γάλλοι στο νησί. Με τόσους αιώνες που έμειναν στο τόπο μας, η επιρροή τους ήταν αναπόφευκτη. Από την αρχιτεκτονική της παλιάς μας πόλης, τα φρούρια, οι ελαιώνες, οι γαστρονομικές συνήθειες, ακόμα και ο τρόπος που μιλάμε, έχει τις ρίζες του στην ενετική επιρροή.
Παρότι δεν χαρακτηρίζονται ως “ευγενικοί κατακτητές”, υπήρξαν όμως ανοιχτοί και δραστήριοι στις τέχνες και στον πολιτισμό, με συνήθειες που έφεραν σταδιακά στον τόπο μας.
Η αριστοκρατική και χλιδάτη ζωή των Ενετών αποτυπώνονταν στο ένδυμα εκείνης της εποχής…πολύτιμοι λίθοι, διαμάντια, δαντέλες, μεταξωτά…όση υπερβολή άντεχε η κάθε κυρία να φορά σε όγκο, τον φόραγε!
Τα τεράστια φορέματα των γυναικών, ήταν στενά μέχρι την μέση ενώ με ειδικές κατασκευές μεγάλωναν το κάτω μέρος του φορέματος. Τα παπούτσια πανύψηλα, ξύλινα και επιβλητικά.
Στο κεφάλι κυριαρχούσε η περούκα και διάφορα στολίδια που προστίθενται, ειδικά την περίοδο της Αποκριάς. Φτερά στρουθοκαμήλου και παγωνιών συμπλήρωναν την εικόνα.
Οι άντρες ντύνονταν ανάλογα με κοντό παντελόνι, παπούτσι με τακούνι, πουκάμισα με φρου φρου και περούκες και καπέλα.
Οι μάσκες που φόραγαν στα πρόσωπά τους στην αρχή είχαν συμβολική σημασία, σιγά σιγά έγιναν συνήθεια για όλο το χρόνο…έως ότου περιορίστηκε η χρήση της μάσκας το τρίμηνο από τα Χριστούγεννα έως τη Σαρακοστή.
Τον 12ο αιώνα οριστικοποιείται η Αποκριά και Η “παχιά Τρίτη” για τους Ενετούς. Στην Κέρκυρα οι Ενετοί όριζαν κάθε χρόνο έναν αξιωματούχο-υπεύθυνο για τη σωστή διοργάνωση του Καρναβαλιού.Αυτή την ευθύνη είχε για μια χρονιά ο …Καζανόβα.
Τα μεσάνυχτα της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς λοιπόν, έπρεπε δια νόμου και στην Κέρκυρα και στην Βενετία, οι μάσκες να κατέβουν, εξ ου και η έκφραση ‘πέσανε οι μάσκες’ αφού ξεκίναγε η Σαρακοστή και για τους δύο λαούς.
Κάπως έτσι λοιπόν, οι Ενετοί αξιωματούχοι της Κέρκυρας έφεραν τη χλιδή και την υπερβολή μαζί τους, και οι πλούσιες οικογένειες της Κέρκυρας ζήλεψαν και μιμήθηκαν αυτή την αριστοκρατία. Στην πόλη της Κέρκυρας γίνονταν φοβερές γιορτές και χοροεσπερίδες που κράταγαν μέρες με πολύ φαγητό, ποτό, χορούς και διασκέδαση.
Ήταν επίσης η εποχή της Commedia dell’arte, θέατρο που φέρανε στην Κέρκυρα οι Ενετοί, με παραστάσεις να ανεβαίνουν από θιάσους από όλη την Ευρώπη στο Σαν Τζάκομο .
Το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας γοητευμένο από αυτή την διαδρομή, αναπαριστά τα τελευταία χρόνια, την ανάμνηση εκείνης της εποχής – την κουλτούρα και την ιστορία, μέσα από τις ενδυμασίες και τη μουσική εποχής, κατέχοντας το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του κερκυραϊκού καρναβαλιού. Κυρίες των τιμών, κόμισσες, κόντες, αυλικοί, τυμπανιστές -όλων των ηλικιών- παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης, χορεύουν υπό τους ήχους μουσικών εποχής, μεταμορφώνοντας το νησί μας σε μία αριστοκρατική Βενετία του 17ου αιώνα.
Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με τις Βενετσιάνικες φορεσιές και χόρεψαν υπο τους ήχους της ταραντέλας.
Μικροί και μεγάλοι Κερκυραίοι, ανυπομονούμε να απολαύσουμε το Λύκειο Ελληνίδων στην παρέλαση με τα βενετσιάνικα κοστούμια εποχής, τις περίτεχνες μάσκες και τους χορούς, την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 12.00μμ στο κέντρο της πόλης. Διαδρομή: (αρχή πεζοδρόμου-Ανουντσιάττα-Πεντοφάναρο).
Επίσης την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 στις 6μμ στην Ανουντσιάτα …’στης ακρίβειας τον καιρό μασκαρεύτηκα κι εγώ’…με το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας θα περάσουμε ένα χαρούμενο απόγευμα, με χορούς, τραγούδια, χιούμορ, γαιτανάκι, μασκαράδες, κέφι και κρασάκι….όλα τα σωστά συστατικά, δηλαδή, για ένα ελληνικό, παραδοσιακό, αποκριάτικο γλέντι!
To Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας στο Facebook
Οι μαθητές του “ό,τι αγαπώ” υποδέχτηκαν τον χειμώνα με χαρά και ανυπομονησία για να γιορτάσουν την εορταστική περίοδο με τον
Το πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα: «Υγεία και πρώτες βοήθειες στο νηπιαγωγείο!» εντάχθηκε στη θεματική ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων «Ζω
Τι είναι τα συναισθήματα; Τα συναισθήματα είναι οι αντιδράσεις που νιώθουμε μέσα μας σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Μας βοηθούν