Γνωρίζοντας τον Διονύσιο Σολωμό και τον Νικόλαο Μάντζαρο

Eπίσκεψη στο Μουσείο Σολωμού

O «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» γράφτηκε από το Διονύσιο Σολωμό το 1823 στη Ζάκυνθο και μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο -Μάντζαρο για πρώτη φορά το 1828.
Το 1865 ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ καθιέρωσε τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» ως τον επίσημο Εθνικό μας Ύμνο.
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την συγγραφή του ποιήματος, έγινε προσπάθεια οι μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με το εμβληματικό αυτό κείμενο της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού, που έχει ταυτιστεί και με την ιστορία της πατρίδας μας, καθώς και με τη ζωή και το έργο του ποιητή.
Στο πλαίσιο αυτό επισκεφτήκαμε το Μουσείο Σολωμού της πόλης μας όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν το εσωτερικό του σπιτιού του ποιητή, το γραφείο του,πολύτιμα χειρόγραφά του,το οικόσημο της οικογένειας Σολωμού, που απεικονίζει το ψάρι σολωμό, προσωπογραφίες του Σολωμού, του Ν. Μάντζαρου και άλλων προσωπικοτήτων της εποχής και να απολαύσουν την θέα και τους ήχους του σπιτιού.
Έμαθαν επιπλέον για τον σπουδαίο συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο -Μάντζαρο και το σημαντικό του έργο.
Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε εκπαιδευτικές δράσεις με την καθοδήγηση της κυρίας Ναυσικάς-Μαρίας Φρόνιμου, υπεύθυνης–επιμελήτριας του Μουσείου Σολωμού Κερκύρας.

Τραγούδησαν και απαγγείλανε το ποίημα: «Η Ξανθούλα».

 

https://eksmouseiosolomou.gr/