Θεματικός Ιστορικός περίπατος στην παλιά πόλη της Κέρκυρας

Από το 2007 η παλαιά πόλη της Κέρκυρας χάρη στη μοναδική αρχιτεκτονική αξία της, ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco

Η ομάδα του «ό,τι αγαπώ», αποτελούμενη από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, πραγματοποίησε διήμερο ιστορικό περίπατο στο Καμπιέλο και άλλα μέρη της παλιάς πόλη της Κέρκυρας με την επιμέλεια και καθοδήγηση της Αρχαιολόγου κυρίας Αγγελικής Τσιμικλή.

Η περιήγηση έγινε στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων με τίτλο «Κρυμμένα μυστικά στα σπίτια τα παλιά της Κέρκυρας»από την θεματική ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον – Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δεξιοτήτων το οποίο εμπλέκει στις δραστηριότητές του τις έννοιες του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αειφόρου ανάπτυξης.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης της Κέρκυρας από την εποχή των Ενετών έως σήμερα, να προσεγγίσουν την έννοια της βιωσιμότητας, να διακρίνουν τη σχέση των ανθρώπινων κτισμάτων με την ευρύτερη ανθρώπινη κοινωνία και με τη φύση και να καλλιεργήσουν μια ηθική στάση απέναντι στο ανθρωπογενές και το φυσικό περιβάλλον της πόλης τους.

Ο θεματικός αυτός περίπατος στην παλιά πόλη, μέσα από τα στενά πλακόστρωτα καντούνια, τα γραφικά καντούνια, τις σκαλινάδες, τα πολυώροφα σπίτια,τις μικρές πλατείες, τα πέτρινα πηγάδια, τα μικρά πλατώματα με τις εκκλησίες, τις απλωμένες μπουγάδες να ξεπροβάλλουν μπροστά μας,βοήθησε να ταξιδέψουμε στον χρόνο μέσα από τα απομεινάρια της ενετικής περιόδου, όταν η Κέρκυρα αποτελούσε σημαντική κτήση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, παρασύροντας μας σε μια άλλη εποχή.

Με την βοήθεια της κυρίας Αγγελικής… ανακαλύψαμε πτυχές της ιστορίας του τόπου μας και αισθανθήκαμε την ιστορική γοητεία της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, που όσες φορές κι αν την περπατήσουμε δεν παύει να μας μαγεύει και μας κάνει να νιώθουμε πολύ τυχεροί για τον τόπο που κατοικούμε και υπεύθυνοι να τον διασώσουμε.

Η γοητεία της παλιάς πόλης αποτυπώθηκε και στις υπέροχες ζωγραφιές των μαθητών μας!