Στο καταφύγιο της καφέ αρκούδας

Περιβαλλοντική εκδρομή

Η εκπαιδευτική περιβαλλοντική εκδρομή στο Νυμφαίο Φλώρινας και στο καταφύγιο της καφέ αρκούδας και των άλλων ζώων της άγριας φύσης, λαμβάνει χώρο κάθε χρόνο την άνοιξη και αποτελεί πλέον θεσμό για το σχολείο μας. Είναι  αναπόσπαστο κομμάτι του ετήσιου εκπαιδευτικού μας έργου και αποτελεί βασικό πυλώνα εκπαίδευσης των μαθητών.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδρομής είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να ξεναγηθούμε στο καταφύγιο του Αρκτούρου.  Γνωρίσαμε  και απολαύσαμε τις καφέ αρκούδες που φιλοξενούνται εκεί, ενημερωθήκαμε για την ζωή της καφέ αρκούδας,  την βιολογία, την οικολογία, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σαν είδος αλλά και τους τρόπους προστασίας της άγριας ζωής.

Ο Αρκτούρος –που σημαίνει «προστάτης της αρκούδας»– έχει ως αποστολή την προστασία αρκούδων και του βιοτόπου τους στην ορεινή περιοχή της Φλώρινας, στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε,  στις  Αγραπιδιές Φλώρινας, το Περιβαλλοντικό κέντρο του Λύκου & Λύγκα, όπου μέσα σε ένα δάσος από βελανιδιές, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε λύκους και λύγκες!

Μέσω του προγράμματος ενίσχυσης και υιοθεσιών αρκούδας, που αποσκοπούν στην κάλυψη μέρους των αναγκών συντήρησης των καταφυγίων είχαμε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε ένα από τα ορφανά αρκουδάκια που φιλοξενούνται στον εκτενή χώρο του καταφυγίου τον μικρό «Koύπερ».

Στη συνέχεια της εκδρομής μας επισκεφθήκαμε την αρχοντική πόλη της Καστοριάς με τα Μακεδονίτικα αρχοντικά πλάι στη πανέμορφη λίμνη, ένα «Μνημείο Φυσικού Κάλλους».

Ήταν μια εκδρομή όπου μικροί  και μεγάλοι είχαμε την δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, να βιώσουμε νέες εμπειρίες, να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, να διευρύνουμε τις οπτικές μας παραστάσεις, να χαρούμε και να απολαύσουμε μοναδικές εικόνες της ελληνικής φύσης!

Δείτε μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες από τις περιηγήσεις μας και μάθετε περισσότερα για τον Αρκτούρο και το έργο του μέσα από την ιστοσελίδα του: https://www.arcturos.gr/