ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ –ΜΕΤΣΟΒΟ-ΑΝΘΟΧΩΡΙ – ΝΟΕ/22

Το σχολείο στην φύση!!!

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ –ΜΕΤΣΟΒΟ-ΑΝΘΟΧΩΡΙ – ΝΟΕ/22

Το σχολείο στην φύση!!!

Στο πλαίσιο του αναλυτικού περιβαλλοντικού προγράμματος των «Ελεύθερων» του Νηπιαγωγείου μας πραγματοποιήσαμε εκδρομή για τα παιδιά και τους γονείς τους με προορισμό την ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου. Σκοπός και στόχος της εκδρομής είναι η βιωματική προσέγγιση του φυσικού περιβάλλοντος , έτσι ώστε να έτσι ώστε να συνδυαστεί κι να επιβεβαιωθεί ο εμπλουτισμός γνώσεων στους μικρούς μαθητές μας αλλά και στους γονείς τους. Επίσης, στο ό,τι αγαπώ πιστεύουμε στην δημιουργία δεσμών κι σχέσεων ανάμεσα στους γονείς των μαθητών μας και πολύ παραπάνω όταν απολαμβάνουν ένα ταξίδι κι μοιράζονται την εμπειρία τους λειτουργώντας ως παράδειγμα για τα παιδιά τους !!

–      Μετά λοιπόν από τον ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο στο φέρι-μποτ που μας μετέφερε στην Ηγουμενίτσα, πρώτη στάση ήταν στο μικρό χωριό Χρυσοβίτσα όπου και επισκεφτήκαμε την ΦΑΡΜΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ. Πρόκειται για μια έκταση 50 στρεμμάτων σε απάνεμη πλαγία στους πρόποδες της Πίνδου που από το 2014 με πολύ αγάπη μεράκι, ζήλο αλλά και με πολύ κόπο αναπτύχτηκε και φιλοξένει τα μικρά τετράποδα γαϊδουράκια. Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στον χώρο που εκτρέφονται τα ζώα, να δούμε το πιστοποιημένο εργαστήριο και να δοκιμάσουμε το γάλα γαϊδούρας , αλλά κι άλλα παρασκευάσματα του.

–      Στην συνέχεια κάνοντας μια μικρή βόλτα στο χωριό επισκεφτήκαμε την εκκλησία του 13ου αιώνα, της Παναγιάς της Χρυσοβίτσας

–      Συνεχίσαμε πηγαίνοντας στο  Μέτσοβο και σε υψόμετρο 1150μ. στην αγκαλιά των βουνοκορφών της Πίνδου όπου  ξεναγηθήκαμε στα καλντερίμια του χωριού και παρατηρήσαμε τα πετρόχτιστα σπίτια με την μοναδική αρχιτεκτονική τους έτσι ώστε να αντέχουν στις άγριες καιρικές συνθήκες του βουνού με χιόνια , βροχές κι αέρηδες. Ήπιαμε νερό από τις υπέροχες μαρμάρινες βρύσες τους και επισκεφτήκαμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού. Οι «μεγάλοι» το Οινοποιείο Αβέρωφ όπου και ξεναγήθηκαν στο Κατώγι και εμπλούτισαν την γευσιγνωσία τους δοκιμάζοντας τα σπουδαία κρασιά που παράγει αυτός ο τόπος. Οι «μικροί» επισκεφτήκαν την Πινακοθήκη Αβέρωφ που επίσης ξεναγήθηκαν και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα σπουδαίων ζωγράφων όπως των: Γύζη, Γκίκα, Μόραλη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, που τον μελέτησαν πρόσφατα στα μοναδικά του έργα για τα εγγόνια στην παγκόσμια μέρα για τον παππού κι την γιαγιά , κ.τ.λ.