Συνάντηση με τη συγγραφέα Γιώτα Αλεξάνδρου στο “ό,τι αγαπώ”

Την Τρίτη 2 και Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, είχαμε την αμέριστη χαρά και τιμή να υποδεχθούμε στο “ό,τι αγαπώ”, την  συγγραφέα, παιδαγωγό και ηθοποιό  Γιώτα Αλεξάνδρου,  η οποία παρουσίασε αποκλειστικά στους μαθητές μας το νέο παιδικό βιβλίο ‘Μόνο αν θέλω’ και το βιβλίο ‘Φον ο Φοβερός’  σε διαδραστικές συναντήσεις με κούκλες, θεατρικά και εικαστικά παιχνίδια, τις οποίες τα παιδιά απόλαυσαν.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας που εκπονεί το σχολείο μας , ολοκληρώνοντας έτσι ένα κύκλο δράσεων που αφορούν το βιβλίο.

Η γιορτή φιναλαναγνωσίας έστειλε σημαντικά μηνύματα για τα δικαιώματα των παιδιών. Η ζωντάνια της παρουσίασης και ο ενθουσιασμός της αφήγησης της συγγραφέως έκανε όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε με μουσικοκινητική και εικαστική δραστηριότητα.

Η συγγραφέας με την πρωτότυπη και ξεχωριστή της αφήγηση και με τη συνοδεία της κούκλας ‘Ελλης’, της πρωταγωνίστριας του βιβλίου, έδειξε στα παιδιά μέσα  απο μουσικοκινητικές και θεατρικές δραστηριότητες,  το δικαίωμα να λένε όχι σε φιλιά, στις αγκαλιές και τα αγγίγματα που δεν επιθυμούν, ακόμα κι αν προέρχονται από οικεία και προσφιλή πρόσωπα και  όλοι μαζί αναζητήσαμε κι άλλους τρόπους για να εκφράζουμε τη συμπάθεια και την αγάπη μας, ταξιδεύοντας ανά το κόσμο.

Στους  μεγαλύτερους μαθητές του ΚΔΑΠ μας, παρουσίασε το βιβλίο της ‘Φον ο Φοβερός‘ , όπου με ένα πανέξυπνο τρόπο έχει δημιουργήσει έναν ήρωα αφηγητή, που μοιάζει με τέρας και διαρκώς μεταμορφώνεται.
Μιλήσαμε για τους φόβους μας και είδαμε πως παιδιά σε όλο το κόσμο έχουν παρόμοιες φοβίες, συζητήσαμε για το τι είναι αυτό το συναίσθημα, αποτυπώσαμε τους φόβους μας σε χαρτιά, τα οποία καταστρέψαμε, χορέψαμε το χορό της δύναμης και ο Φον Φόβος μας αποκάλυψε το μυστικό του και μας χάρισε τη δύναμη να νικήσουμε τις φοβίες μας!

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τη συγγραφέα να υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου της στους μικρούς της φίλους με ιδιαίτερες αφιερώσεις για το καθένα και οι μαθητές μας, με τη σειρά τους, την ευχαρίστησαν με το πιο δυνατό τους χειροκρότημα και χαμόγελο.

Να ευχαριστήσουμε μέσα από τη καρδιά μας τη κα. Γιώτα, να της ευχηθούμε καλή δημιουργική χρονιά και Καλή Αντάμωση!

 

 

Το παιδικό βιβλίο“Μόνο αν θέλω” της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Μια ιστορία για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους,
Μια ιστορία για τον σεβασμό στα παιδιά ως υποκείμενα με ελεύθερη βούληση.

Είναι όλες οι αγκαλιές ίδιες;
Μας αρέσουν όλες τις ώρες; Κι απο όλους;
Ελάτε να γνωρίσουμε την πολυμήχανη Ελλη, τις αγκαλιές που απολαμβάνει αλλά κι εκείνες που την κάνουν να εύχεται να ήταν σκαντζόχοιρος.
Και ίσως, μιλώντας για τις αγαπημένες μας αγκαλιές, ν

 

Σήμερα τα χέρια μου κέρδισαν βραβείο και εγώ μια αγκαλιά από την κυρία Ρένα. Η αγκαλιά της -το μεγαλύτερο βραβείο- είναι μια θάλασσα γιαούρτι. Δροσερή, γλυκιά, βελούδινη. Μέσα της ηρεμώ. Και μετά φτιάχνω ωραία πράγματα. Είναι σαν της μαμάς. Του μπαμπά, πάλι, είναι μια μεγάλη τραμπάλα.
Πότε φιλάω τα λουλούδια και πότε κυνηγάω τα σύννεφα.

Την αγκαλιά όμως της θείας Μαίρης, που μένει δίπλα μας, δεν την μπορώ…”

Το παιδικό βιβλίο“Φον ο φοβερός” της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου σε εικονογράφηση της Κονταίου, Αιμιλίας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, για να κάνετε τους φόβους σας να τρέμουν.

Μόλις φύτρωσε ένα ακόμη κεφάλι στους ώμους μου.
Ένα τεράστιο κεφάλι. Με πέντε μάτια και τρία στόματα.
Η φαγούρα στους ώμους το έδειχνε καθαρά.
Να είναι καλά ο Γιάννης.
Δεν πρόλαβα να συνηθίσω το κεφάλι δράκου με τα έξι χέρια που μου πρόσθεσε ο Νίκος χθες βράδυ και τσουπ… ένα ακόμη.
Αλλά ούτε κι αυτό θα το χαρώ.
Σε λίγο κάτι καινούριο θα ξεφυτρώσει πάλι.
Ούτε μάγος να ήμουνα με τόσες μεταμορφώσεις.
Κάθε στιγμή αλλάζω μορφή…

Γεννήθηκα μαζί με τη ζωή.
Έχω διαφορετικά πρόσωπα. Όσα και αυτοί που με βλέπουν…

Όλοι φοβούνται κάτι. Κάποιον. Εμένα.
Εμένα με τα πολλά πρόσωπα και το ένα κι ανατριχιαστικό όνομα.
Το ξέρεις. Φον…

Το παραμύθι συνοδεύεται από QR Code που αν σαρωθεί από κινητό ή tablet χαρίζει στο παιδί και τον γονιό του την αφήγηση της ιστορίας από την ίδια τη συγγραφέα με μουσική υπόκρουση.