Δείτε το πρόγραμμα του καλλιτεχνικού εργαστηρίου “ο κόσμος της τέχνης”

Οι εγγραφές για το καλλιτεχνικό εργαστήρι “ο κόσμος της τέχνης” ξεκίνησαν.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται εβδομαδιαία και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών στο ΚΔΑΠ “ό,τι αγαπώ”.

Τα παιδιά οικογενειών που είναι δικαιούχοι voucher ΕΣΠΑ συμμετέχουν δωρεάν στο Εργαστήρι.

Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Εικαστικός, Ναταλία Κερκύρα.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Η εικαστική αγωγή παρέχει στους μαθητές τρόπους ν’αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες εμπειρίες, του παρελθόντος και του παρόντος, τους μαθαίνει να προσαρμόζονται και να σέβονται τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης και πράξης, να μοιράζονται τις ιδέες και τα συναισθήματα τους.

Μέσα από την ανάλυση και τη δημιουργία της εικόνας η εικαστική αγωγή αφυπνίζει και καλλιεργεί δημιουργικότητα και κριτικό τρόπο προσέγγισης της ζωής και της γνώσης.

Παράλληλα, η δημιουργική διαδικασία της τέχνης έχεις σημαντικά οφέλη και για την υγιή ανάπτυξη του ψυχισμού του παιδιού. Είναι μια θεραπευτική, ζωογόνα και ισχυρή μορφή επικοινωνίας. Προάγει την αυτοεκτίμηση -μέσα απ’την ανάδειξη προσωπικών δεξιοτήτων- την αυτοέκφραση και καλλιεργεί τα συναισθήματα, την αντίληψη και τη φαντασία.

Μέσω της φυσικής περιέργειας του παιδιού η Εικαστική Αγωγή προσφέρει διόδους για την εύρεση όχι μόνο νέων μορφών, αλλά και μεθόδων προσέγγισης της γνώσης. Οι εικαστικές δραστηριότητες βοηθούν το παιδί να έρθει σε επαφή με την εικόνα, να τη διερευνήσει, να την αναπαράγει με το δικό του τρόπο , να την ερμηνεύσει, να την κρίνει και να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του χρησιμοποιώντας αυτήν την παγκόσμια γλώσσα, προτού ακόμη κατακτήσει τη γραφή.

Η διδασκαλία του μαθήματος των Εικαστικών προσαρμόζεται στις ανάγκες και το επίπεδο του κάθε μαθητή. Οι μαθητές αποκτούν γνώση των βασικών εργαλείων του σχεδίου και της ζωγραφικής, ώστε στη συνέχεια να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες τεχνικές και ν’ανακαλύψουν τον πολυποίκιλο κόσμο της τέχνης. Ο κάθε μαθητής υποστηρίζεται διδακτικά με τη σταδιακή εισαγωγή του στη θεωρία και Ιστορία της Τέχνης, ώστε ν’αναπτύξει τον προσωπικό του τρόπο έκφρασης.

Το μάθημα της Εικαστικής Αγωγής έχει επίσης ως σκοπό τη σφαιρική αντιμετώπιση των εικαστικών δραστηριοτήτων του παιδιού από τη νηπιακή ως την εφηβική ηλικία. Ο μαθητής θα γνωρίσει και θ’απολαύσει τις εικαστικές τέχνες μέσα από ισόρροπες δραστηριότητες τόσο έρευνας και δημιουργίας έργων, όσο γνώσεων και κατανόησης, ώστε να καλλιεργηθεί ως δημιουργός και ως φιλότεχνος θεατής.

Σε όλα τα παιδιά τα οποία παρακολούθησαν το μάθημα των Εικαστικών στο καλοκαιρινό πρόγραμμα ολοήμερης δημιουργικής απασχόλησης στο Κέντρο προσχολικής αγωγής, δημιουργίας &έκφρασης “ό,τι αγαπώ”, εύχομαι μια καλή και δημιουργική νέα σχολική χρονιά και ευελπιστώ να συναντηθούμε και πάλι τον χειμώνα στα πλαίσια της λειτουργίας του απογεματινού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησις Παιδιών, γιατί στο “ό,τι αγαπώ” μια καλή αρχή δεν τελειώνει ποτέ.

Ναταλία Αικατερίνη Κερκύρα, Εικαστικός.

Μπορείτε να δείτε διάφορα έργα των μικρών καλλιτεχνών μας στην εικονική μας πινακοθήκη: Φωτοσκίαση και μελέτη των γεωμετρικών στερεών. «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός», Ο πολύχρωμος ιλιγγιώδης κόσμος της Σόνιας Ντελονέ,  με οδηγό το λυχνάρι.

Το “ό,τι αγαπώ” διοργανώνει κάθε χρόνο την ετήσια  Έκθεση ζωγραφικής των μικρών καλλιτεχνών του  εργαστηρίου εικαστικών “ο κόσμος της τέχνης” και βοηθάει να αναδειχθεί η μοναδικότητα της παιδικής τέχνης.