Ο «Μάρτης» στο ό,τι αγαπώ!

Μήπως ξεχάσατε να φορέσετε Μάρτη?

Υποδεχόμαστε τον Μάρτιο σήμερα και μικροί και μεγάλοι θα φορέσουν στον καρπό του χεριού τους, ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή.

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια,  και ουσιαστικά αποτελείται από δύο κλωστές, άσπρη και μία κόκκινη, στριμμένες μεταξύ τους, που συμβόλιζαν την αγνότητα και τη χαρά.  Σύμφωνα με την παράδοση, τον ‘Μάρτη’ τον φτιάχνουμε την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φοράμε την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγούμε από το σπίτι.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.

Η πιο διαδεδομένη  αντίληψη φέρει το “Μάρτη” να φοριέται μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα χελιδόνια. Τότε έβγαζαν το Μάρτη και τον αφήναν σε κλαδιά για να τον πάρουν τα πουλιά και να το χρησιμοποιήσουν στην κατασκευή της φωλιάς τους.

Στο σχολείο μας καλωσορίσαμε την Άνοιξη. Εσείς φορέσατε το δικό σας?

Πώς θα φτιάξετε Μάρτη

Για να φτιάξετε ένα βραχιολάκι, χρειάζεστε κόκκινη και λευκή κλωστή. Απλά στρίψτε τις κλωστές και δέστε τις στο χέρι σας ή κάντε τις κλωστές μια πλεξίδα. Μπορείτε ακόμα να τοποθετήσετε και ματάκι ή ότι σχέδιο προτιμάτε.

Καλό Μήνα με υγεία και χαρά!

 

*Πηγές
https://el.wikipedia.org/