Επίσκεψη στο Μουσείο Σολωμού.


Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, οι μαθητές του νηπιαγωγείου μας επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο σπίτι του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού.

Στο σπίτι στα Μουράγια ο Διονύσιος Σολωμός έζησε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, συνέθεσε τα ωριμότερα έργα του και σ’ αυτό πέθανε 59 ετών.

Στο «Μουσείο Σολωμού» τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για τη ζωή και το έργο του Εθνικού Ποιητή, να δουν το γραφείο, όπου κατά την παράδοση ο Ποιητής έγραψε τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», το ζωγραφικό πίνακα του γενεαλογικού του δέντρου, προτομές του Ποιητή, το οικόσημο της οικογένειας Σολωμού, παλαιές εκδόσεις και πλούσιο φωτογραφικό και εικαστικό υλικό.

Τα παιδιά με τη σειρά τους απήγγειλαν με πολύ χαρά και καμάρι στίχους από το ποίημα του ποιητή με τίτλο « Η Ξανθούλα» και στίχους από τον «Εθνικό Ύμνο».

Η επίσκεψη των μαθητών του “ό,τι αγαπώ” σε μουσειακούς χώρους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ετήσιου εκπαιδευτικού προγραμματισμού του σχολείου μας.  Το μουσείο αποτελεί ένα σημαντικό χώρο μάθησης και διδασκαλίας και η η προώθηση της μουσειακής εκπαίδευσης στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τους χώρους των μουσείων,  ενισχύει την παρατήρηση & εξερεύνηση μουσειακών αντικειμένων, ενώ καλλιεργεί την ιστορική και κριτική σκέψη μέσα απο ομαδοσυνεργατική διδασκαλία.

Στο Μουσείο φυλάσσεται το γραφείο του ποιητή και ένα μικρό αυτόγραφό του. Παράλληλα εκτίθεται φωτογραφικό υλικό, αναφερόμενο στους χώρους, στα πρόσωπα και στα γεγονότα που έχουν σχέση με τη ζωή, το έργο, και την εποχή του Σολωμού. Υπάρχει επίσης πλούσια Σολωμική βιβλιοθήκη, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται και η οποία περιλαμβάνει όλες τις παλαιές εκδόσεις του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν”, αλλά και σειρά προσωπογραφιών του Ποιητή και των μελών της λεγόμενης Σολωμικής Σχολής. (*www.corfu.gr)

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο Σολωμού θα βρείτε https://eksmouseiosolomou.gr/