“Αγαπώ το Περιβάλλον” – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Τη φετινή χρονιά το θέμα-σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων .

Η ημέρα Περιβάλλοντος 2021, θα αποτελέσει και την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.

Σκοπός της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο “ό,τι αγαπώ” είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του και να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό. Εντός και εκτός των σχολικών τάξεων αναπτύσσουμε ευρύ θεματολογία: περιβαλλοντικά ζητήματα, οικοσυστήματα, απειλούμενα είδη, οικολογικό αποτύπωμα, ανακύκλωση, κλιματική αλλαγή, ανθρώπινες δραστηριότητες και τα παιδιά μέσα απο βιωματικές δραστηριότητες , αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικά και μουσικά παιχνίδια και  χρήση οπτικοακουστικού υλικού ενημερώνονται και συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις σχεδιασμένες κατάλληλα για τις ηλικίες τους.

Ο εορτασμός της ημέρας αυτής μας έδωσε ακόμα μια αφορμή να διευρύνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με το περιβάλλον, να προβληματιστούμε και να δημιουργήσουμε κατασκευές με επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Παράλληλα μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε σε περιβαλλοντικές δράσεις που αναπτύξαμε τα τελευταία έτη:

  • Τη συμμετοχή της ομάδας των Ελεύθερων μαθητών του νηπιαγωγείου μας με το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Το ποτάμι στη γειτονιά του σχολείου” στο Bravo Schools 2021 στον 4ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στον οποίο καταγράφονται οι προτάσεις των μαθητών για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. (Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο 5 Ιουνίου και ώρα 18.00 και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε εδώ)
  • Tην επιτυχία της περσινής χρονιάς, όπου οι μαθητές του νηπιαγωγείου μας κέρδισαν το πρώτο βραβείο  στο 7ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου & Μαθητικός Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού “Καν’ το ν’ ακουστεί 2020”. με το τραγούδι με τίτλο Φιλί Ζωής” , το οποίο αναφέρεται στην Ανακύκλωση και στη προσωπική μας συμβολή.

  • Στα πλαίσια της  παγκόσμιας ημέρα περιβάλλοντος 2018 που ήταν αφιερωμένη στην καταπολέμηση της μόλυνσης από τα πλαστικά, τα παιδιά του “ό,τι αγαπώ”, είχαν τη χαρά να συμμετάσχουν με πάθος και ενθουσιασμό σε μια υπέροχη συνεργασία με τον φωτογράφο Von Wong, την performer/aerial dancer Κατερίνα Σολδάτου και την Greenpeace, για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην αλόγιστη χρήση πλαστικού.

Ας στείλουμε και φέτος ένα ηχηρό μήνυμα μαζί με τα παιδιά “Αγαπώ το Περιβάλλον”