Γνωρίζω, δημιουργώ και εκφράζομαι με τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στο ΚΔΑΠ “ό,τι αγαπώ”

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης “ό,τι αγαπώ” εντάσσεται και η ενασχόληση με την εκπαιδευτική τεχνολογία και τα τεχνολογικά μέσα, τα οποία προάγουν  το γνωστικό δυναμικό του παιδιού.

Οι εγγραφές για το εργαστήρι “Τεχνολογία και Παιδί” για τη σχολική χρονιά 2021-2022 ξεκίνησαν!

H ενασχόληση των παιδιών με την τεχνολογία κρίνεται αναγκαία στη σημερινή εποχή, όπου τα παιδιά έχουν τόσα πολλά ερεθίσματα και δέχονται τόσες πολλές πληροφορίες, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν από πολύ νωρίς δεξιότητες που η προηγούμενη γενιά απέκτησε στην ενήλικο ζωή και με μεγαλύτερη δυσκολία.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου “Παιδί και Τεχνολογία” έχει διαμορφωθεί ως εξής και μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για πληροφορίες και εγγραφές.

Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας και  εργαλείο μάθησης για τα παιδιά. Αναζητώντας τις καταλληλότερες χρήσεις των ΤΠΕ που συνάδουν με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των μαθητών, δίνουμε δυνατότητες για πλούσιες μαθησιακές δραστηριότητες στο εργαστήρι μας “Παιδί και Τεχνολογία”.

Στο εργαστήρι μας ” Τεχνολογία και Παιδί”, σκοπεύουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών μέσω των ΤΠΕ  και τις τεχνικές και λειτουργικές δεξιότητες που προκύπτουν από την αξιοποίηση τους.

Οι μαθητές εξοικειώνονται με βασικές λειτουργίες ψηφιακών συσκευών (υπολογιστές, περιφερειακές συσκευές , εκπαιδευτικά ρομπότ, διαδραστικούς πίνακες, συσκευές διαχείρισης ήχου, εικόνας, βίντεο,κλπ.) και έρχονται σε επαφή με διάφορες χρήσεις τους.
Χρησιμοποιούν λογισμικό (εκπαιδευτικό και γενικής χρήσης) και υπηρεσίες του διαδικτύου,  ως εργαλεία διερεύνησης, πειραματισμού,  επίλυσης προβλημάτων και ως εργαλεία διαχείρισης πληροφοριών και έκφρασης με πολλαπλούς τρόπους, δημιουργίας, επικοινωνίας και συνεργασίας.

Οι μαθητές μαθαίνουν να χειρίζονται υπολογιστικά περιβάλλοντα και ψηφιακές συσκευές και καταφέρνουν να διερευνήσουν, να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν τη γνώση, να σκεφτούν κριτικά, να λάβουν αποφάσεις καθώς και να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν τις ιδέες τους, να παίξουν και να εκφραστούν με ποικίλους τρόπους.

Οι μαθητές μέσα από την χρήση των ΤΠΕ σε καθημερινές τους δραστηριότητες  μαθαίνουν να τις χρησιμοποιούν με ασφαλή και ορθό τρόπο, αντιλαμβάνονται τη σημασία και το ρόλο της  τεχνολογίας στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι και αναπτύσσουν κατάλληλες στάσεις και αξίες.

Οι μαθητές του  ΚΔΑΠ “ό,τι αγαπώ” εισάγονται σε αρχές εκπαιδευτικής ρομποτικής και συγκεκριμένα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το BlueBot & τον Botley- the coding robot, τα οποία είναι προγραμματιζόμενα ρομπότ δαπέδου, έξυπνα, εύχρηστα και χαριτωμένα .

Αποτελούν ισχυρά εργαλεία για μάθηση και βασίζονται στην νέα εκπαιδευτική προσέγγιση S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics), που βοηθάει τα παιδιά να μπουν με παιγνιώδη τρόπο στη λογική του προγραμματισμού όπου μαθαίνουν να χειρίζονται και να προγραμματίζουν ρομπότ με απλές εντολές.

Μαθαίνουν δηλαδή να σκέφτονται βήμα – βήμα για το πώς θα επιλύσουν το κάθε πρόβλημα και τους βοηθάει να χτίσουν υπόβαθρο στα μαθηματικά, στις τεχνολογίες, στις θετικές επιστήμες ,στους νόμους της Φυσικής, στις αρχές και τις μεθόδους κατασκευής της Μηχανικής,ενώ αρχίζουν να εξοικοιώνονται με αρχές προγραμματισμού και την αλγοριθμική λογική.

Η εξοικείωση με το πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας παίρνει άλλη διάσταση για τα παιδιά.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται εβδομαδιαία και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών στο ΚΔΑΠ “ό,τι αγαπώ”.

Τα παιδιά οικογενειών που είναι δικαιούχοι voucher ΕΣΠΑ συμμετέχουν δωρεάν στο Εργαστήρι.

Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Τεχνολόγος Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικός, Μαριλένα Ασπιώτη.

Για πληροφορίες , επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 26610 27364 ή μέσω ηλεκτρ. ταχυδρομείου στο otiagapo@gmail.com