“Το Δέντρο που ήθελε να ταξιδέψει” των Αλεξάνδρας Μέριανου & Νικόλα Γαλανού στο “ό,τι αγαπώ”

Κάπου, κάπως, κάποτε, σε μια χώρα τόσο όμορφη, που κανείς δεν βρήκε όνομα για να περιγράψει την ομορφιά της, ζούσαν όλα τα πλάσματα, πραγματικά και φανταστικά… Αισθάνονταν τόσο τυχερά που μπορούσαν να ζουν σε αυτόν τον κόσμο.
Μπορεί να μην ήταν τέλειος, αλλά ήταν δικός τους, και ήταν πανέμορφος!
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “Το Δέντρο που ήθελε να ταξιδέψει”)

“Το Δέντρο που ήθελε να ταξιδέψει” των Αλεξάνδρας Μέριανου & Νικόλα Γαλανού ταξίδεψε μέχρι το “ό,τι αγαπώ” και μικροί και μεγάλοι είχαμε την αμέριστη χαρά να απολαύσουμε την παρουσίαση του βιβλίου -έκφρασης συναισθημάτων και δημιουργίας – την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στα πλαίσια των δράσεων μας για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου* 2022.

Μέσα απο την  δραματοποίηση του παραμυθιού με χρήση εποπτικού υλικού και εικαστικές και μουσικές δραστηριότητες της Αλεξάνδρας Μέριανου-συγγραφέα και μουσικοπαιδαγωγό του σχολείου “ό,τι αγαπώ”, διδάκτορα του τμήματος Μουσικών Σπουδών, οι μαθητές μας απόλαυσαν τη χαρά της ακρόασης του παραμυθιού και την εμπειρία συνάντησης με τους συγγραφείς, συνομίλησαν μαζί τους και εκείνοι με τη σειρά τους, υπέγραψαν αντίτυπα του βιβλίου τους στους μικρούς μας φίλους με ιδιαίτερες αφιερώσεις για το καθένα. Οι μαθητές μας, με τη σειρά τους, τους ευχαρίστησαν με το πιο δυνατό τους  χειροκρότημα και χαμόγελο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας που εκπονεί το σχολείο μας με προσκεκλημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων και διαδραστικές δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, ολοκληρώνοντας έτσι ένα κύκλο δράσεων που αφορούν το βιβλίο.

 

*Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου,στα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY) το 1966, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προσελκύσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με τίτλο «Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα» υπογράφει ο πολυβραβευμένος Καναδός συγγραφέας Ρίτσαρντ βαν Καμπ (γ.1971) και είναι το ακόλουθο:

Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα.
Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό
και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.
Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται.
Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.
Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις.
Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.
Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν.
Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές.
Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία.
Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.
Ευχαριστώ πολύ!

Απόδοση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου