Οι Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες στο ΚΔΑΠ “ό,τι αγαπώ”

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ)  “ό,τι αγαπώ” εντάσσεται και η ενασχόληση με την εκπαιδευτική τεχνολογία και τα τεχνολογικά μέσα, τα οποία προάγουν  το γνωστικό δυναμικό του παιδιού.

Σε ένα πλούσιο με ερεθίσματα τεχνολογικό περιβάλλον (Διαδραστικό Πίνακα- βιντεοπροβολέα, ρομπότ δαπέδου, ταμπλετ, διαδραστικά βιβλία, κ.α), τα παιδιά του ΚΔΑΠ “ό,τι αγαπώ” του εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας,  μέσα από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας Επικοινωνίας (ΤΠΕ) μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες με ασφαλή και ορθό τρόπο, αντιλαμβάνονται τη σημασία και το ρόλο της  τεχνολογίας στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι και αναπτύσσουν κατάλληλες στάσεις και αξίες.

Οι μαθητές μας εξοικειώνονται με βασικές λειτουργίες ψηφιακών συσκευών  και έρχονται σε επαφή με διάφορες χρήσεις τους ενώ μαθαίνουν να χειρίζονται υπολογιστικά περιβάλλοντα και λογισμικό (εκπαιδευτικό και γενικής χρήσης) όπου καταφέρνουν να διερευνήσουν, να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν τη γνώση, να σκεφτούν κριτικά, να λάβουν αποφάσεις καθώς και να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν τις ιδέες τους, να παίξουν και να εκφραστούν με ποικίλους τρόπους.

Παράλληλα εισάγονται σε αρχές εκπαιδευτικής ρομποτικής με έξυπνα, εύχρηστα και χαριτωμένα προγραμματιζόμενα ρομπότ δαπέδου, σύμφωνα με την εκπαιδευτική προσέγγιση S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics), που βοηθάει τα παιδιά να μπουν με παιγνιώδη τρόπο στη λογική του προγραμματισμού όπου μαθαίνουν να χειρίζονται και να προγραμματίζουν ρομπότ με απλές εντολές.

Ακόμα ένα ισχυρό εργαλείο μας, ο διαδραστικός πίνακας επιδρά θετικά στη δημιουργικότητα, στην ικανοποίηση και ευχαρίστηση των μαθητών  και με πυρήνα τις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης στοχεύουμε στη διαδραστικότητα, στην συνεργατική, ενεργητική και διασκεδαστική μάθηση.

Η εξοικείωση με το πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας παίρνει άλλη διάσταση για τα παιδιά.