Απορρίμματα και ανακύκλωση

Ένα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την ενδυνάμωση και την προώθηση της συνυπευθυνότητας των μαθητών μας στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.
Μέσα από ερωτήσεις προκαλούμε συζήτηση στην ομάδα των ελεύθερων μαθητών του νηπιαγωγείου μας για την ανίχνευση προηγούμενων γνώσεων και εμπειριών σχετικά με το θέμα:
-Τι είναι τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;
– Πού τα πετάμε;
-Πού πάνε μετά;

Θέτουμε τον προβληματισμό

-Τι είναι η ανακύκλωση;
-Κάνετε ανακύκλωση στο σπίτι σας;
– Τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε;
-Πού τοποθετούμε τα ανακυκλώσιμα υλικά;
-Ποιος τα παίρνει από τον μπλε ή τους χρωματιστούς κάδους και πού πάνε μετά;

Για καλύτερα αποτελέσματα αναπτύξαμε και υλοποιήσαμε δραστηριότητες μέσα από τις οποίες καλούμε τους μαθητές να φανταστούν το πιθανό μέλλον του πλανήτη μας, της πόλης μας , της γειτονιάς μας, με την αύξηση των απορριμμάτων και να το συγκρίνουν με το ιδανικό μέλλον όπως αυτά το οραματίζονται.

Δημιουργήσαμε ευκαιρίες για γνώσεις και πειραματισμούς με αυθεντικά ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία στη συνέχεια τα μεταμορφώσαμε σε εικαστικές δημιουργίες. Το πλαστικό μπουκάλι μεταμορφώθηκε σε χιονάνθρωπο, το ρολό μεταμορφώθηκε σε πιγκουίνο
οι εφημερίδες μεταμορφώθηκαν σε εικαστικές δημιουργίες και τα πλαστικά καπάκια ευφάνταστα παιχνίδια στη τάξη, βοηθώντας τα παιδιά να αξιοποιούν καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στον τόπο μας.

Οι μαθητές του νηπιαγωγείου μας με το τραγούδι που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος: «Απορρίμματα και ανακύκλωση» και έχει τίτλο «Φιλί ζωής» θα συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος & Τραγουδιού “Καντο ν’ ακουστεί 2020″

Για τον πλανήτη μας
που είναι το σπίτι μας
δίνουμε φιλί ζωής
με ανακύκλωση.