Τα περάσαμε όμορφα.. με το σχολείο στη Φύση!

Από τη Σιάτιστα και τα αρχοντικά της, στα 1350 μέτρα υψόμετρο στο Νυμφαίο Φλώρινας, το καταφύγιο του Αρκτούρου και το καταφύγιο του Λύκου, έως το μαρτυρικό χωριό Κλεισούρα και την πανέμορφη Καστοριά, η εκδρομή μας είχε από όλα!

Βρεθήκαμε για στάση στη Σιάτιστα , την ορεινή κωμόπολη του νομού Κοζάνης με τα χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα και τα αρχοντικά της.
Εκεί επισκεφθήκαμε την παραδοσιακή κατοικία Ντέρου- Τσιότσο και το Αρχοντικό Πούλκως στα πλαίσια του προγράμματος που παρακολουθούν τα παιδιά ‘Το Σπίτι μου’.

Η παραδοσιακή κατοικία Ντέρου- Τσιότσο είναι ένα ένα πλήρως εξοπλισμένο και αναπαλαιωμένο παλιό αρχοντικό της Σιάτιστας με πλούσια λοαγραφική συλλογή, η οποία αποτελείται από 3800 αντικείμενα.

Λίγο παρακάτω, σε μια πανέμορφη μεγάλη αυλή με πέτρινο αυλόγυρο βρίσκεται το αρχοντικό  Πούλκως που αποτελείται από υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους, το μεσοπάτωμα και τον όροφο, φέρει εξαιρετικό γραπτό διάκοσμο, βιτρώ στα παράθυρα και ξυλόγλυπτα. Εκπληκτικής τέχνης είναι και οι γύψινες διακοσμήσεις στα τζάκια του αρχοντικού.

Δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε απο τη Σιάτιστα χωρίς να επισκεφθούμε το οινοποιείο Δύο Φίλοι,  ένα επισκέψιμο, σύγχρονο οινοποιείο, μικρής δυναμικότητας, με αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε Σιατιστινό αρχοντικό και βέβαια οι μεγάλοι να απολαύσουμε τα κρασιά του.

Ο προορισμός μας, το χωριό Νυμφαίο Φλώρινας, ένας ορεινός οικισμός (υψόμ. 1.350), που διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια, καλντερίμια και πετρόκτιστα σπίτια.

Η αμφιθεατρική του θέση στο βουνό μας έδωσε την δυνατότητα να αγναντέψουμε κάθε άκρη του χωριού, καθώς και το γύρω γεωφυσικό τοπίο με τις πλατιές λίμνες, όπως η Βεγορίτιδα, και τα καταπράσινα λιβάδια.

Περπατήσαμε ανάμεσα στα επιβλητικά αρχοντικά και παρατηρήσαμε τις στέγες από λαμαρίνα, οι οποίες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μην κρατούν το χιόνι.

Ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των παιδιών ‘ Φύση – Άγρια Ζωή’, επισκεφθήκαμε τη ” Νίκειος Σχολή ” – το περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης  για την καφέ αρκούδα , καθώς και το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας «Αρκτούρος», όπου με μεγάλη προσμονή γνωρίσαμε απο κοντά τις αρκούδες και υποστηρίζοντας τον ‘Αρκτούρο’,  υιοθετήσαμε την ΄Τασούλα’ , στηρίζοντας έτσι την προστασία και τη σίτιση των αρκούδων.(Πατήστε τον σύνδεσμο για να διαβάσετε για την υιοθεσία της Τασούλας).

Κατεβήκαμε στην Αγραπιδιά,  και επισκεφθήκαμε το καταφύγιο του λύκου και το κέντρο αναπαραγωγής του ελληνικού ποιμενικού.

Περπατήσαμε μέσα στα δάση οξιάς που περιβάλλουν το Νυμφαίο, τα παιδιά και οι γονείς εντυπωσιάστηκαν με το φυσικό τοπίο, τις αρκούδες και τους λύκους και δεν έλειψαν βέβαια και οι συναντήσεις μας με άλογα, χελώνες, φίδια, διάφορα πτηνά, μανιτάρια και τη πανίδα της περιοχής.

Είχαμε τη χαρά να μας μιλήσει ο  παππάς του χωριού στο ναό του προστάτη Αγίου Νικολάου, με τις καμπάνες του 1856 και 1862 από την Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό.

 

Η Κυριακή μας βρήκε στη μαρτυρική κωμόπολη Κλεισούρας όπου επισκεφθήκαμε το Κειμηλιαρχείον Κλεισούρας , ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο, με θαυμαστά έργα διαφόρων χρονικών περιόδων, τάσεων και τεχνοτροπιών.

Τελευταία στάση η πανέμορφη παραλίμνια πόλη της Καστοριάς, που καθρεφτίζει  την όψη της στα ήσυχα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Με ξεναγό μας την κα. Σουλτάνα οδηγηθήκαμε στις όχθες της λίμνης,και στη Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας (1802) που προκαλεί το θαυμασμό με τις τοιχογραφίες του καθολικού, αλλά και τις εξωτερικές, που απεικονίζουν αυτοκράτορες του Βυζαντίου.
Επισκεφθήκαμε το Σπήλαιο του Δράκου με τις επτά υπόγειες λίμνες και τις δέκα αίθουσες που φέρουν εντυπωσιακό και πλούσιο µε σταλακτίτες και σταλαγµίτες  διάκοσμο.

Περιπλανηθήκαμε στη παλιά συνοικία Ντολτσό,  με τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του 17ου και 18ου αι. ώσπου ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής.

Οι τάξεις των Ευτυχισμένων ολοκλήρωσαν μέσα απο την τριήμερη Ανοιξιάτικη Περιβαλλοντική εκδρομή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τους στα πλαίσια των ενοτήτων ‘Το Σπίτι μου’ και ‘Φύση-Αγρια Ζωή’, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ετήσιου εκπαιδευτικού έργου του «ό,τι αγαπώ»και όλοι μαζί εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας, γεμίσαμε εμπειρίες, αναπτύξαμε φιλίες και επιστρέψαμε με μια βαλίτσας όμορφες σχολικές αναμνήσεις.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα μέρη που επισκεφθήκαμε θα βρείτε στους συνδέσμους:

Κατοικία Ντέρου- Τσιότσο https://museumfinder.gr/item/paradosiaki-katoikia-christoy-tsiotsioy-kai-tatianas-nteroy/
Οινοπείο Δυο φίλοι http://diofili.gr/
Κειμηλιαρχείον Κλεισούρας https://museumfinder.gr/item/keimiliarcheio-kleisoyras/
Σπήλαιο του Δράκου Καστοριά http://www.spilaiodrakoukast.gr/
Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας http://www.monastiria.gr/makedonia/nomos-kastorias/2012-10-29-10-01-49/
Καταφύγιο της Αρκούδας & του Λύκου http://www.arcturos.gr/gr/organismos/episkeftheite/