Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνίας. Ψηφιακός γραμματισμός! Νέες Τεχνολογίες…στο “ό,τι αγαπώ’

Οι εγγραφές για το εργαστήρι “Τεχνολογία και Παιδί” για τη σχολική χρονιά 2020-2021 ξεκίνησαν!

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου “Παιδί και Τεχνολογία” έχει διαμορφωθεί ως εξής και μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για πληροφορίες και εγγραφές.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ραγδαία και καινοτόμα εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας, πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) χαρακτηρίζει τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο, όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας , όπου παρακολουθούμε μια επανάσταση στον τομέα της τεχνολογίας με κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές συσκευές (tablet/ φωτογραφικές μηχανές, κτλ) και ένα υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο.

Στα πλαίσια αυτά και με οδηγό την αυξανόμενη διάχυση των τεχνολογιών στο καθημερινό περιβάλλον του παιδιού, το σχολείο μας μεριμνά ως ένα σχολείο σύγχρονο, ελκυστικό, προσαρμόζεται στις σημερινές απαιτήσεις, για αυτό και συνεχώς επενδύουμε σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, Διαδραστικό Πίνακα και βιντεοπροβολέα, ρομπότ δαπέδου, ταμπλετ, διαδραστικά βιβλία και ανταποκρινόμαστε στις νέες ανάγκες με την ασύγχρονη και σύγχρονη εξ’αποστάσεως εκπαίδευση. Η τεχνολογία τις μέρες που μείναμε σπίτι μας βοήθησε με ποικίλους τρόπους να επικοινωνήσουμε,  να ενημερωθούμε, να μορφωθούμε και έδωσε λύσεις δημιουργικής απασχόλησης.

Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας και  εργαλείο μάθησης για τα παιδιά. Αναζητώντας τις καταλληλότερες χρήσεις των ΤΠΕ που συνάδουν με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των μαθητών, δίνουμε δυνατότητες για πλούσιες μαθησιακές δραστηριότητες στο εργαστήρι μας “Παιδί και Τεχνολογία”.

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του σχολείου και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης “ό,τι αγαπώ” εντάσσεται και η ενασχόληση με την εκπαιδευτική τεχνολογία και τα τεχνολογικά μέσα, τα οποία προάγουν  το γνωστικό δυναμικό του παιδιού.

H ενασχόληση των παιδιών με την τεχνολογία κρίνεται αναγκαία στη σημερινή εποχή, όπου τα παιδιά έχουν τόσα πολλά ερεθίσματα και δέχονται τόσες πολλές πληροφορίες, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν από πολύ νωρίς δεξιότητες που η προηγούμενη γενιά απέκτησε στην ενήλικο ζωή και με μεγαλύτερη δυσκολία.

Στο εργαστήρι μας ” Τεχνολογία και Παιδί”, σκοπεύουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών μέσω των ΤΠΕ  και τις τεχνικές και λειτουργικές δεξιότητες που προκύπτουν από την αξιοποίηση τους.

Οι μαθητές εξοικειώνονται με βασικές λειτουργίες ψηφιακών συσκευών (υπολογιστές, περιφερειακές συσκευές , εκπαιδευτικά ρομπότ, διαδραστικούς πίνακες, συσκευές διαχείρισης ήχου, εικόνας, βίντεο,κλπ.) και έρχονται σε επαφή με διάφορες χρήσεις τους.
Χρησιμοποιούν λογισμικό (εκπαιδευτικό και γενικής χρήσης) και υπηρεσίες του διαδικτύου,  ως εργαλεία διερεύνησης, πειραματισμού,  επίλυσης προβλημάτων και ως εργαλεία διαχείρισης πληροφοριών και έκφρασης με πολλαπλούς τρόπους, δημιουργίας, επικοινωνίας και συνεργασίας.

Οι μαθητές μαθαίνουν να χειρίζονται υπολογιστικά περιβάλλοντα και ψηφιακές συσκευές και καταφέρνουν να διερευνήσουν, να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν τη γνώση, να σκεφτούν κριτικά, να λάβουν αποφάσεις καθώς και να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν τις ιδέες τους, να παίξουν και να εκφραστούν με ποικίλους τρόπους.

Οι μαθητές μέσα από την χρήση των ΤΠΕ σε καθημερινές τους δραστηριότητες  μαθαίνουν να τις χρησιμοποιούν με ασφαλή και ορθό τρόπο, αντιλαμβάνονται τη σημασία και το ρόλο της  τεχνολογίας στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι και αναπτύσσουν κατάλληλες στάσεις και αξίες.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται εβδομαδιαία και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών στο ΚΔΑΠ “ό,τι αγαπώ”.

Τα παιδιά οικογενειών που είναι δικαιούχοι voucher ΕΣΠΑ συμμετέχουν δωρεάν στο Εργαστήρι.

Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Τεχνολόγος Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικός, Μαριλένα Ασπιώτη.

Για πληροφορίες , επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 26610 27364 ή στο μαιλ otiagapo@gmail.com