Ανακαλύπτοντας τα Κουμκουάτ με το Σχολείο μας στη φύση!

H ομάδα των Ευτυχισμένων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το περιβόλι του “ό,τι αγαπώ” με τα πανέμορφα δεντράκια κουμκουατ και να περάσουν τη μέρα τους με το σχολείο στη φύση.

Μέσα από την βιωματική και παιδαγωγική προσέγγιση, τα παιδιά εργάστηκαν και παρατήρησαν τη φύση το Χειμώνα, εξερεύνησαν και ανακάλυψαν τα μυστικά των δέντρων, συμμετείχαν ενεργά στη συγκομιδή του καρπού, συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους και γέμισαν όμορφα βιώματα και εμπειρίες.

Παράλληλα απόλαυσαν και εμπνεύστηκαν απο την ομορφιά ,τις  μυρωδιές, τα χρώματα και τα αρώματα στο μικρό περιβόλι με τους χρυσούς καρπούς.

 

Ταυτισμένο με την Κέρκυρα και τα παραδοσιακά της προϊόντα, το κουμ κουάτ -αυτή η ιδιότυπη ποικιλία μικρού πορτοκαλιού έχει τις ρίζες του στη μακρινή Κίνα. Η δε κατά λέξη μετάφρασή του από τα κινεζικά (kam kwat) σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι».
Η βαθιά σχέση που το σύνδεσε με το Νησί των Φαιάκων οφείλεται στο βρετανικό «πέρασμα» από το νησί –άρχισε να καλλιεργείται το 1924 στο βόρειο τμήμα, χάρη στον Βρετανό γεωπόνο Sidney Louis Walter Merlin (σ.σ. τον γνωστό Μέρλιν, που έδωσε το όνομά του και στη δημοφιλή ποικιλία πορτοκαλιών), που «εισήγαγε» το φυτό στο κτήμα του.

Το κουμ κουάτ φτάνει σε ύψος ως και τα 2,5 μέτρα. Τα άνθη του μοιάζουν μ’ αυτά της πορτοκαλιάς, ο καρπός του είναι στρογγυλός ή ωοειδής (ανάλογα με το είδος), έχει πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και διάμετρο που φτάνει τα 4 εκατοστά. Ωριμάζει το Δεκέμβριο και η καταλληλότερη περίοδος για το μάζεμά του είναι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.