Γνωρίστε το προνήπιο & νηπιαγωγείο του “ό,τι αγαπώ”

Επειδή μια καλή αρχή δεν τελειώνει ποτέ!
κολαζ φωτογραφιων

Επειδή μια καλή αρχή δεν τελειώνει ποτέ!

Το «ό,τι αγαπώ» είναι ένα σύγχρονο Κέντρο προσχολικής αγωγής για παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών, που παρέχει στους μαθητές ποιοτική εκπαίδευση με ένα πλήρες, διευρυμένο, βιωματικό και σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Βασισμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών που καθορίζει το Yπουργείο Παιδείας.

Με μακροχρόνια εμπειρία  στο χώρο της Προσχολικής εκπαίδευσης δημιουργήσαμε ένα σχολικό περιβάλλον ζεστό, άνετο, ασφαλές και φιλόξενο. Σ’ αυτό το περιβάλλον οι μαθητές μας αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, μαθαίνουν και αναπτύσσονται μέσα  σε κλίμα χαράς, δημιουργίας, σεβασμού  και ενθουσιασμού.

Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και τη τοπική κοινότητα.

Βασική μας μέριμνα οι μαθητές μας και κεντρικός σκοπός του σχολείου μας η ολόπλευρη ανάπτυξή τους, με στόχο την καλλιέργεια αξιών, θετικής στάσης, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα τους οδηγήσουν σταδιακά στην κατάκτηση της γνώσης και στη μελλοντική σχολική τους επιτυχία.

Ο σχεδιασμός του Εκπαιδευτικού Έργου γίνεται σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για το Προνήπιο &Νηπιαγωγείο και οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην τάξη σχεδιάζονται και υλοποιούνται σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών.

Οι θεματικές μας προσεγγίσεις αντλούνται από τα ενδιαφέροντα των παιδιών και περιλαμβάνουν δραστηριότητες από όλα τα γνωστικά αντικείμενα όπως: Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική Αγωγή, Εικαστική Αγωγή, Μουσική Αγωγή, Θεατρική Αγωγή, Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Η εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας στο πρόγραμμα του προνηπίου  και νηπιαγωγείου του ό,τι αγαπώ , εστιάζει στον προφορικό λόγο, τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και σε βιωματικές δραστηριότητες που συνδέονται με τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα. Το πρόγραμμά μας έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της προσχολικής ηλικίας, να ενθαρρύνει όλα τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, να παρέχει ευκαιρίες στο κάθε παιδί να προσεγγίσει τη γνώση με πολλούς, διαφορετικούς και δημιουργικούς τρόπους.

Στο “ό,τι αγαπώ” οι έννοιες παιδί και παιχνίδι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και η μαθησιακή διαδικασία περνάει μέσα από το παιχνίδι. Mέσα απο παιχνίδια γνωριμίας, συνεργασίας, επικοινωνίας, ανακάλυψης του χώρου, μουσικοκινητικά και παραδοσιακά, τα παιδιά χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους και αποκτούν ουσιαστική γνώση που έχει προσωπική αξία και νόημα.

Καθημερινά στο χώρο του σχολείου, λειτουργεί ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο γυμναστήριο, όπου τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με πολλά διαφορετικά αθλήματα και μαθαίνουν την γνώση μέσω της κίνησης, μέσα από την φυσική διαδικασία συναισθηματικής ανάπτυξης, πετυχαίνοντας στοιχειώδεις και θεμελιώδεις κινήσεις.

Με γνώμονα ότι η «ΑΓΑΠΗ» επιδρά στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών, το Μουσικοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα «ΑΓΑΠΗ» αποτελεί τον κορμό της καθημερινής εκπαιδευτικής δράσης των τμημάτων μας.

Στο σχολείο λειτουργεί εβδομαδιαία δανειστική βιβλιοθήκη, σκοπός της οποίας είναι η εξοικείωση του παιδιού με το βιβλίο και η αγάπη τους για τη λογοτεχνία.

Το καλοκαίρι στο σχολείο μας, οι ομάδες του νηπιαγωγείου απολαμβάνουν πολλά μπάνια, περνάνε καταπληκτικά και δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις με τους φίλους και συμμαθητές τους στη θάλασσα, αφού στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των μαθητών έχει καθιερωθεί το κολύμπι στη θάλασσα και  η διασκέδαση στο νερό δεν σταματά.

Στον εκπαιδευτικό προγραμματισμό του «ό,τι αγαπώ» πραγματοποιούνται εργαστήρια μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής, όπου οι μαθητές μας, μεταμορφώνονται σε μικρούς μάγειρες, φορούν τους σκούφους και τις ποδιές μαγειρικής και μαθαίνουν να μαγειρεύουν μια συνταγή από την αρχή έως την ολοκλήρωσή της σαν μορφή παιχνιδιού ή ανακάλυψης.

Αναπόσπαστο κομμάτι του ετήσιου εκπαιδευτικού έργου του “ό,τι αγαπώ” και βασικός πυλώνας εκπαίδευσης στο σχολείο μας είναι οι εκπαιδευτικές εκδρομές εντός και εκτός Κέρκυρας (Χριστουγεννιάτικη Εκδρομή , Ανοιξιάτικη Εκδρομή), και εκπαιδευτικές επισκέψεις (όπως στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, στο περιβόλι του “ό,τι αγαπώ” για κουμ κουατ, στη Σαπωνοποιία Πατούνη ), απαραίτητα στοιχεία στην διαδικασία της μάθησης, που στοχεύουν στην ομαδική δραστηριότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία καθώς και τη γνωριμία των παιδιών και των  οικογενειών μεταξύ τους.

Στο “ό,τι αγαπώ” ενσωματώνουμε τις αξίες του σεβασμού στο περιβάλλον ( ανακύκλωσης )και την αειφόρο ανάπτυξη σε οτιδήποτε κάνουμε. Φροντίζουμε να ευαισθητοποιούμε τα παιδιά και τις οικογένειες τους σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον ανθρωπογενές και φυσικό και να τους μεταδίδουμε την αγάπη για τη φύση και τον άνθρωπο.

Περιβάλλουμε τα παιδιά με μια μεγάλη ομάδα συνεργαζόμενων ειδικοτήτων όπως: Παιδίατρο / Παιδο-οδοντίατρο, Παιδο-ψυχολόγο, Μουσικοπαιδαγωγό, Γυμναστές, Σύμβουλο οικογένειας, Ειδικούς παιδαγωγούς για εικαστικές εφαρμογές, Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), θεατρικό παιχνίδι, κλπ.

Γονείς και παιδαγωγοί είναι ‘Συνοδοιπόροι’ στο ταξίδι της προσχολικής ηλικίας.

 

Η κάθε γιορτή (οι Απόκριες, το Κερκυραικό Βενετσιάνικο Καρναβάλι,  τα Χριστουγέννα , το Πάσχα), οι εθνικές εορτές (28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου), η αλλαγή των εποχών ( Άνοιξη, ΦθινόπωροΧειμώνας, Καλοκαίρι) αποτελούν  εκπαιδευτικές ευκαιρίες για εμάς και τους μαθητές  του “ό,τι αγαπώ”.

Δίνουμε επίσης αξία στους εορτασμούς των Παγκόσμιων Ημερών (Υγείας, ΟικογένειαςΓήςΜητέρας και Πατέρα, Περιβάλλοντος, Αποταμίευσης, Αγίου Βαλεντίνου, Τρίτης Ηλικίας, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, Παιδικού Βιβλίου, Μέλισσας, Ζώων, Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο)

Στο σχολείο μας προσφέρουμε ευκαιρίες συμμετοχής  σε παραστάσεις και παιδικά μιούζικαλ,  τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, όπως η συμμετοχή μας στο Διαγωνιμό “Πάμε Λιμάνι’,  σε διαγωνισμούς, όπως ο 9ος Μαραθώνιο Ανάγνωσης    (οι μαθητές μας επεξεργάστηκαν 3 παιδικά εικονογραφημένα παραμύθια με θέμα: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» ), η διάκριση μας στο στο διαγωνισμό Bravo Schools 2021 με τη συμμετοχή “Το Ποτάμι στη γειτονιά του σχολείου” στον Παγκόσμιο Στόχο “Ζωή στο νερό” και  ο Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος & Τραγουδιού “Καν’ το ν’ ακουστεί 2020” , (όπου το τραγούδι των Ελεύθερων μαθητών του νηπιαγωγείου μας με τίτλο “Φιλί Ζωής” πήρε το πρώτο βραβείο στη κατηγορία Τραγούδι ) , παράλληλα οργανώνουμε ήμερες φιλαναγνωσίας, μεταξύ άλλων.

Οι εικαστικές Δημιουργίες των μαθητών μας με μολύβια, τέμπερες, πινέλα, τεχνική ακουαρέλας, κολλάζ, εμπνευσμένες από τη φύση, τα παραμύθια, έργα μεγάλων καλλιτεχνών στολίζουν την εικονική μας πινακοθήκη.

Κάθε αρχή έχει και το τέλος της και κάθε χρόνο με συγκινητικές και ταυτόχρονα χαρούμενες βραδιές Αποφοίτησης , οι μαθητές του νηπιαγωγείου μας πετάνε μακριά, σε άλλα ταξίδια…γνώσης και ανακάλυψης.

Αγαπώ, παίζω, δημιουργώ, μαθαίνω στο “ό,τι αγαπώ”

Οι εξαιρετικές συνθήκες λόγω της πανδημίας covid19  δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα τόσο για εμάς, όσο για τα παιδιά και τις οικογένειες μας.

Ανταποκριθήκαμε στις νέες ανάγκες εκπαίδευσης και επικοινωνίας με καλή διάθεση, συνεχή επιμόρφωση, οργάνωση και αισιοδοξία. Κύριο μέλημα μας η αβίαστη επαφή με τα παιδιά, η συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου, η πιο αποτελεσματική λειτουργία εν μέσω πανδημίας και η προσωπική, παιδαγωγική και ψυχολογική αφύπνιση των μαθητών μας .

Στη διάρκεια των αναστολών λειτουργίας, το σχολείο μας προσαρμόστηκε άμεσα στα νέα δεδομένα και με τη νέα σχολική χρονιά, αρχίσαμε τις τηλεδιασκέψεις με τις οικογένειες, ώστε να ακολουθούμε όσο πιο πιστά γίνεται τον ετήσιο μας προγραμματισμό. Ενισχύσαμε την ασύγχρονη εκπαίδευση με το διαμοιρασμό εκπαιδευτικού υλικού τόσο στο νηπιαγωγείο, όσο και στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες μας και αναζητώντας τις καταλληλότερες χρήσεις των ΤΠΕ που συνάδουν με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των μαθητών, επικεντρωθήκαμε στο να δώσουμε δυνατότητες για πλούσιες μαθησιακές δραστηριότητες.

Στα πλαίσια της σύγχρονης εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκπαιδευσης) των μαθητών του νηπιαγωγείου μας , οργανώσαμε τις δικές μας τηλε-παρεούλες σε ένα φιλικό και ‘ζεστό’ διαδικτυακό περιβάλλον που καθημερινά γέμιζε χαρούμενες, εκπαιδευτικές και δημιουργικές στιγμές, χαμόγελα και αστείρευτη αγάπη.