Το “ό,τι αγαπώ” συναντά τον σπηλαιολόγο Καλούστ Παραγκαμιάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του “ό,τι αγαπώ” στα Λουτρά Πόζαρ το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, είχαμε την αμέριστη τύχη και τιμή να συναντήσουμε τον σπηλαιολόγο και διευθυντή του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, Καλούστ Παραγκαμιάν μαζί με τους συναδέλφους του, ο οποίος μίλησε στους μαθητές και γονείς μας για την ζωή στα σπήλαια και συγκεκριμένα για το σπήλαιο των Λουτρών Πόζαρ ως οικοσύστημα και τα σπηλαιόβια είδη ζώων (νυχτερίδες, έντομα και αρκούδες). Μας μίλησε επίσης και για τον εξοπλισμό τους.

Ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν είναι  Ελληνας Βιοσπηλαιολόγος και έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε περισσότερα από 1.100 σπήλαια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανακαλύπτοντας πολλά νέα είδη σπηλαιόβιων ζώων.

Στην περιοχή των Λουτρών βρίσκετε ένα μεγάλο σύμπλεγμα 16 σπηλαίων, ένα βάραθρο 50μ. και πολλά σπηλαιοκαταφύγια. Σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν στο επίπεδο των εισόδων των σπηλαίων, πρίν ακόμα σχηματιστεί η πεδιάδα της Αριδαίας. Συστηματικές ανασκαφές και εξερευνήσεις των σπηλαίων έφεραν στο φως άφθονες ενδείξεις για την παρουσία αυτόχθονου πληθυσμού. (Πηγή http://www.loutrapozar.net/cave.aspx)

Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για το πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσαν και για τις πληροφορίες τους και ελπίζουμε να τους συναντήσουμε ξανά στο σύντομο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες :
Ο Καλούστ Παραγκαμιάν στο Facebook
Το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας είναι ένας μη κερδοσκοπικός – μη κυβερνητικός φορέας για την μελέτη του περιβάλλοντος των σπηλαίων και άλλων καρστικών μορφών.
Το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας στο Facebook