ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου

Οι μαθητές του νηπιαγωγείου μας , τμήμα «Ελεύθερων» συμμετέχουν φέτος στον 9ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προάγει τη φιλαναγνωσία και δίνει αφορμή στον εκπαιδευτικό να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά και να ενθαρρύνει τα παιδιά να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να
αναπτύξουν διάλογο και να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Στον φετινό Μαραθώνιο με θέμα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», έχουν επιλεγεί βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που καταπιάνονται με ζητήματα διαφορετικότητας, περιθωριοποίησης και
ρατσισμού σε όλες τις εκφάνσεις τους.
Στόχοι του προγράμματος
  • Να καλλιεργήσουν τα παιδιά μια φιλική σχέση με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση βιβλίων και να γνωρίσουν το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών.
  • Να συνειδητοποιήσουν τη μοναδικότητά τους αλλά και να κατανοήσουν την αξία της διαφορετικότητας και να τη σέβονται.Να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στα θέματα της ξενοφοβίας, της ετερότητας και του ρατσισμού μέσα από μια διαφοροποιημένη διδακτική προσέγγιση.
  • Να καλλιεργήσουν στάσεις και αξίες, όπως η φιλία, η αποδοχή, η αρμονική συνύπαρξη και τα ίσα δικαιώματα, και να οδηγηθούν σταδιακά στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
Πώς θα «τρέξουν» τα παιδιά του Νηπιαγωγείου στον 9ο Μαραθώνιο
Τα παιδιά και ο εκπαιδευτικός κάθε τμήματος επιλέγουν μια τριάδα βιβλίων από τις τρεις προτεινόμενες, τα οποία θα διαβάσουν και θα επεξεργαστούν στην τάξη.

Το νηπιαγωγείο μας επέλεξε τα παρακάτω βιβλία:
1. «Μια αλεπουδίτσα πονηριά σταλίτσα» της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου
2. «Δυο φίλοι, μα τι φίλοι!» της Έμιλι Γκράβετ
3. «Ο Μάγος Άχρηστος» του Δημήτρη Μπογδάνου

 Στο πλαίσιο αυτό η συγγραφέας Κωνσταντίνα Αρμενιάκου προτίθεται να επισκεφθεί  το σχολείο μας ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος με τα παιδιά.

Τα παιδιά του τμήματος με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους συμπληρώνουν τα φύλλα δραστηριοτήτων, που αντιστοιχούν στα τρία βιβλία που επέλεξαν. Τα φύλλα δραστηριοτήτων έχουν επιμεληθεί οι συγγραφείς και νηπιαγωγοί με πολύχρονη διδακτική εμπειρία Ευθυμία Ανδριώτη, Κωνσταντίνα Αρμενιάκου και Κατερίνα Χριστόγερου και περιλαμβάνουν ζωγραφική, δραστηριότητες δημιουργικής
ανάγνωσης και γραφής, ερωτήσεις σωστού-λάθους κ.ά.

Τα συμπληρωμένα φύλλα δραστηριοτήτων θα συγκεντρώνονται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του κάθε τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 27 Μαρτίου 2020.

Τα Νηπιαγωγεία που θα συμμετάσχουν θα μπουν σε κλήρωση, ώστε πέντε (5) από αυτά να παραλάβουν τιμής ένεκεν δεκάδες τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ αναλαμβάνουν τα έξοδα αποστολής των<βιβλίων για τα τυχερά σχολεία εντός Ελλάδας.

Όλα τα παιδιά που θα ολοκληρώσουν τον Μαραθώνιο θα λάβουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση του σχολείου ένα αναμνηστικό συμμετοχής.