Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

«Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.

Οι μέλισσες, αυτές οι μικρές ακούραστες εργάτριες, φροντίζουν αδιάκοπα για κάτι σπουδαίο: την αναπαραγωγή των περισσότερων φυτών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος, την αύξηση της παραγωγής τροφίμων αλλά και τη βελτίωση της γεύσης των φρούτων και των λαχανικών.
Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς κακάο, καφέ, φράουλες, κεράσια και μήλα;

Γνωρίζοντας τη σημασία της μέλισσας για τη φύση και τον άνθρωπο προτείνουμε το διάστημα αυτό για παιδιά και γονείς ποικίλες, εκπαιδευτικές, διαθεματικές, δραστηριότητες με στόχο την γνωριμία τους με την κοινωνία των μελισσών και των εντόμων γενικότερα και την ευαισθητοποίηση τους.

Ακόμη σας προσκαλούμε στις 20 Μαΐου να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας με νέες συνήθειες!
1. Άφησε τα αγριόχορτα να ανθίσουν. Αποτελούν τροφή για τις πεινασμένες μέλισσες την άνοιξη.
2. Περιόρισε το κούρεμα του γκαζόν. To τριφύλλι θρέφει τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.
3. Φύτεψε μελισσοκομικά φυτά (μελισσόχορτο, λεβάντα, σπαθόχορτο, δεντρολίβανο, κ.λ.π.) πλούσια σε νέκταρ και γύρη.
4. Μην ψεκάζεις. Η χρήση ζιζανιοκτόνων μειώνει την διαθέσιμη τροφή για τους επικονιαστές.
5. Παρατήρησε εσένα. Ποιες συνήθειες σου μπορεί να είναι βλαβερές για το φυσικό περιβάλλον και τις μέλισσες; Ποιες συνήθειές σου θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με άλλες πιο φιλικές προς το περιβάλλον; και δράσε!

 

Η επιλογή της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας συμπίπτει με τη γέννηση το 1734 του σλοβένου ζωγράφου και μελισσοκόμου Άντον Γιάνσα, που θεωρείται ένας από τους πιονιέρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.

Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, για να υπομνησθούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.