Πίσω από τα παραμύθια κρύβονται αληθινές ιστορίες…με τον Θεοδωρή Παπαϊωάννου στο “ό,τι αγαπώ”

Οι εκδηλώσεις μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, όπου μικροί και μεγάλοι φίλοι ζήσαμε την εμπειρία αφήγησης παραμυθιού με τον κ. Θεοδωρή Παπαϊωάννου, ο οποίος ταξίδεψε απο την Εδεσσα για να βρεθεί κοντά μας.

Το πρωί του Σαββάτου, οι τάξεις των Σοφών, των Ευτυχισμένων και των Ελεύθερων , παρακολούθησαν με ενθουσιασμό τον κ. Θοδωρή και την ιστορία του Μέλιου και της Μελανής, τα δύο αγαπημένα σκαθάρια των παιδιών και συγκεκριμένα τη διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου Αντάμα, από τις εκδόσεις Ίκαρος σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τους μαθητές μας και ενα τραγούδι αφιερωμένο στον αγαπημένο τους συγγραφέα.

Πίσω από τα παραμύθια κρύβονται αληθινές ιστορίες, όπως και έγινε με την ιστορία του Μέλιου.
Μια μέρα στο κτήμα του, όπως μας εξηγεί ο συγγραφέας, ανάμεσα στα δέντρα και λουλούδια που τόσο αγαπάει, παρατήρησε ένα μικρό σκαθάρι  που είχε αναποδογυρίσει και στέκονταν ανάποδα με τα 6 του πόδια. Ξαπλώνοντας δίπλα στο σκαθάρι, αναρωτιόνταν τι άραγε να βλέπει το σκαθάρι, και βλέποντας το κόσμο ανάποδα, γράφτηκε το βιβλίο ‘Ανάποδα’.

Μετά τα βιβλία Ανάποδα και Απέναντι, στο τρίτο βιβλίο της σειράς, στο Αντάμα, τα δύο αγαπημένα σκαθάρια – ο Μέλιος και η Μελανή- εξερευνούν τον ξεχωριστό κόσμο που τους περιβάλλει, κι ανακαλύπτουν πόσο υπέροχο είναι να μοιράζεσαι τις καθημερινές στιγμές της ζωής μ’ ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι μαθητές του ΚΔΑΠ μας και πολλοί φίλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Θοδωρή Παπαϊωάννου απο κοντά και ανακαλύψαμε  μαζί του μια υπέροχη ιστορία που ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στη φύση και εξερευνά τη μαγεία ενός άλλου τρόπου ζωής, μέσα από ένα βιβλίο γεμάτο προκλήσεις την… Σιλουανή, απο τις Εκδόσεις Ίκαρος και σε εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη.

Όλα ξεκινάνε απο μια ιδέα, όπως μας τόνισε ο κος. Παπαϊωάννου και…

” Όλα ξεκίνησαν από ένα γράμμα που μου έδωσε η μαθήτριά μου Σιλουανή την τελευταία της μέρα στο δημοτικό. “Αυτό, κύριε, είναι για σας”, μου είπε κοιτώντας με ίσια στα μάτια. Δεν ξέρω πόσες φορές το διάβασα. Και έπειτα άρχισα να τριγυρνώ στα βουνά γύρω από την Έδεσσα και την Παναγίτσα, ψάχνοντας για απαντήσεις σ’ αυτές τις υπέροχες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά όποτε αποτυπώνουν τις σκέψεις τους στο χαρτί. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία της Σιλουανής και των “παιδιών του βουνού”, που μπορεί να είναι ήρωες φανταστικοί, αλλά ζουν σε μέρη πέρα για πέρα αληθινά”. (Θ.Π.)

Ο συγγραφές μίλησε στα παιδιά για το πως γράφεται ένα βιβλίο, για την ιδέα, τους ήρωες, το πού και πότε, και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του βιβλίου.
Μιλήσαμε για το προσχέδιο της συγγραφής, το περιεχόμενο, την εικονογράφηση και την επιμέλεια.

Μέσα από την αφήγηση και συζήτηση, τις  εικόνες και τους χάρτες που μας έδειξε και με συντροφιά τη κιθάρα του, τα τραγούδια του και διάφορα διαδραστικά παιχνίδια με τα παιδιά,  ταξιδέψαμε με τη φαντασία μας στο δάσος και ανακαλύψαμε τους ήχους του δάσους μέσα από ρυάκια, βατράχια, πουλάκια, πάπιες, κουκουβάγιες, φετρουγίσματα και ζουζουνίσματα…

Μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους.

Περισσότερα για τον συγγραφέα και το έργο του στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.thodorispapaioannou.com

Να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τον κ. Παπαϊωάννου,   να ευχηθούμε Καλή αντάμωση και καλές δημιουργικές μέρες στο συγγραφικό του κομμάτι.