Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της επετείου της ελληνικής επανάστασης του 1821

Αγαπημένα μας παιδιά,

Ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ιδιαίτερος και συγκινητικός αφού γιορτάζουμε 200 χρόνια (1821-2021) από την κήρυξη τού απελευθερωτικού Αγώνα.

Ας ξεκινήσουμε με το βιντεοκλιπ της επετείου των 200 χρόνων απο την Επανάσταση, «Ας κρατήσουν οι χοροί»

Να θυμίσουμε ότι στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε:

  1. την Επανάσταση που έκαναν οι Έλληνες το1821 για να διώξουν τους Τούρκους ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς. Η επανάσταση κράτησε 9 ολόκληρα χρόνια και όταν τελείωσε ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό ανεξάρτητο κράτος με το όνομα ΕΛΛΑΔΑ(1830).
  2. και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το μήνυμα δηλαδή που έφερε στην Παναγία ο αρχάγγελος Γαβριήλ ότι θα γεννήσει τον Χριστό.

Θα θέλαμε να σας προτείνουμε ένα επίκαιρο βιβλίο: Τα Ελληνάκια της Ευγενίας Φακίνου, όπου οι εικόνες από παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά έγιναν ένα όμορφο παραμύθι. Ένα παραμύθι  για τη ζωή και τα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση τον Μάρτη του 1821.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ακούσετε την αφήγηση του παραμυθιού στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Wb3m8y_yLYE

Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τις φιγούρες του Γιώργη και της Μαρίας, όπως επίσης, να χρωματίσουν μια εικόνα του παραμυθιού (πατήστε πάνω στο σύνδεσμο για να κατεβάσετε το αρχείο, εκτυπώστε το και ζωγραφίστε το zografia).

Επιπλέον, σας προτείνουμε διάφορες κατασκευές προκειμένου να μπούμε στο κλίμα της εθνικής μας γιορτής (Χάρτινες κατασκευές).

Ας γνωρίσουμε,λοιπόν, πρώτα τους ήρωες της Επανάστασης αλλά και τις γυναίκες καπετάνισσες:

…και ας παίξουμε ένα παιχνίδι μνήμης

Ο Εθνικός ύμνος στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

 

 

Ελληνική Σημαία

Χρώματα : λευκό και μπλε

Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα και τον καλό σκοπό των Ελλήνων.

Το μπλε συμβολίζει τον ουρανό της Ελλάδας, την ουράνια δύναμη.

Οι εννέα λωρίδες είναι μια, για κάθε συλλαβή της φράσης : “Ελευθερία ή Θάνατος”

Ας φτιάξουμε λοιπόν αγαπημένα μας παιδιά, την ελληνική μας σημαία (Πατήστε πάνω στο σύνδεσμο ελληνική_σημαία για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να εκτυπώσετε το αρχείο)

Στην ιστοσελίδα ‘Ελλάδα 2021’ , οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φίλοι μας, μπορούν να βρουν περαιτέρω υλικό.

Προτείνουμε επίσης να ρίξετε μια ματιά στην σελίδα e-wall  η οποία συγκεντρώνει πληθώρα υλικού για την Επανάσταση του 1821 (βιντεο, διαδραστικά μουσεία, παρουσιάσεις, διαδραστικοί χάρτες και παιχνίδια).

Το βίντεο της έκθεσης με τίτλο «1821 Πριν και Μετά» Η Επετειακή Έκθεση για τον Εορτασμό των 200 Χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στον ακόλουθο σύνδεσμο https://youtu.be/niwmcIfCM-k

Στην Ε.Ρ.Τ στις 10:00 το πρωί μπορείτε να δείτε την στρατιωτική παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

 Συναυλίας της «Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος» στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2021. Ωρα 19:00 μ.μ.

Η συναυλία θα μεταδοθεί την ίδια μέρα και ώρα (25/03/2021 και ώρα 19:00 μ.μ.) σε απευθείας μετάδοση από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό “Corfu channel” και με live streaming από το ειδησεογραφικό blog “Corfu tv news”, από όλες τις σελίδες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της ΦΕΜ, καθώς και από το YouTube, ενώ την επόμενη ημέρα 26/03/2021 και ώρα 23:00μμ θα μεταδοθεί από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό “Start media”.

Δείτε επίσης πως διάφορές χώρες του κόσμου  συμβάλλουν και “γιορτάζουν” μαζί με τους Έλληνες τα 200 χρόνια της επανάστασης της επετείου, φωτίζοντας πολλά γνωστά κτίρια στα χρώματα της ελληνικής σημαίας (Σύνταγμα, Η όπερα του Σύδνεϊ, Το δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο & της Ρουμανίας, το γνωστό άγαλμα των Βρυξελλών Manneken Pis ντύθηκε με στολή εύζωνα, το Λος Αντζελες, η Βοστώνη, το Ντύσσελντορφ , Οι καταρράκτες του Νιαγάρα, Αιγυπτος  )