Επέτειος της ελληνικής επανάστασης του 1821

Μικροί μου φίλοι,

Ξέρετε τι γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου ;

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε :

  1. την Επανάσταση που έκαναν οι Έλληνες το1821 για να διώξουν τους Τούρκους ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς. Η επανάσταση κράτησε 9 ολόκληρα χρόνια και όταν τελείωσε ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό ανεξάρτητο κράτος με το όνομα ΕΛΛΑΔΑ(1830).
  2. και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, το μήνυμα δηλαδή που έφερε στην Παναγία ο αρχάγγελος Γαβριήλ ότι θα γεννήσει τον Χριστό.

Σας προτείνουμε λοιπόν μικροί μας φίλοι, ένα επίκαιρο βιβλίο: Τα Ελληνάκια της Ευγενίας Φακίνου. Οι εικόνες από παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά έγιναν ένα όμορφο παραμύθι. Ένα παραμύθι  για τη ζωή και τα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση τον Μάρτη του 1821.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ακούσετε την αφήγηση του παραμυθιού στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=9QGdGJCfyBI. Η αφήγηση συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική και στο  τέλος ακούγεται ο θούριος του Ρήγα Φεραίου.

Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τις φιγούρες του Γιώργη και της Μαρίας, όπως επίσης, να χρωματίσουν μια εικόνα του παραμυθιού (πατήστε πάνω στο σύνδεσμο για να κατεβάσετε το αρχείο, εκτυπωστε το και ζωγραφίστε το zografia).

Επιπλέον, σας προτείνουμε διάφορες κατασκευές για τους μικρούς μας φίλους προκειμένου να μπούνε στο κλίμα της εθνικής μας γιορτής (Χάρτινες κατασκευές).

Ας γνωρίσουμε,λοιπόν, πρώτα τους ήρωες της Επανάστασης αλλά και τις γυναίκες καπετάνισσες:

Ελληνική Σημαία

Χρώματα : λευκό και μπλε

Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα και τον καλό σκοπό των Ελλήνων.

Το μπλε συμβολίζει τον ουρανό της Ελλάδας, την ουράνια δύναμη.

Οι εννέα λωρίδες είναι μια, για κάθε συλλαβή της φράσης : “Ελευθερία ή Θάνατος”

Ας φτιάξουμε λοιπόν μικρή μας φίλοι την ελληνική μας σημαία (Πατήστε πάνω στο σύνδεσμο ελληνική_σημαία για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να εκτυπώσετε το αρχείο)