Το Blue Bot & η εκπαιδευτική ρομποτική στο “ό,τι αγαπώ”

"Το ρομπότ μας είναι φοβερό, και εμείς μαθαίνουμε, παίζοντας!"

Στις τάξεις του νηπιαγωγείου μας, οι μαθητές μας εισάγονται σε αρχές εκπαιδευτικής ρομποτικής και συγκεκριμένα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το Blue Bot.

Το Blue bot είναι ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου, κατάλληλο για την προσχολική εκπαίδευση , εύχρηστο και χαριτωμένο .

Αποτελεί , ένα ισχυρό εργαλείο για μάθηση και βασίζεται στην νέα εκπαιδευτική προσέγγιση S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics), που βοηθάει τα παιδιά να μπουν με παιγνιώδη τρόπο στη λογική του προγραμματισμού όπου μαθαίνουν να χειρίζονται και να προγραμματίζουν ρομπότ με απλές εντολές. Μαθαίνουν δηλαδή να σκέφτονται βήμα – βήμα για το πώς θα επιλύσουν το κάθε πρόβλημα και τους βοηθάει να χτίσουν υπόβαθρο στα μαθηματικά, στις τεχνολογίες, στις θετικές επιστήμες ,στους νόμους της Φυσικής, στις αρχές και τις μεθόδους κατασκευής της Μηχανικής,ενώ αρχίζουν να εξοικοιώνονται με αρχές προγραμματισμού και την αλγοριθμική λογική.

Η εξοικείωση με το πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας παίρνει άλλη διάσταση για τα παιδιά.

H εκπαιδευτική ρομποτική οφείλει να αποτελεί ένα νέο περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά και κατέχει πλέον τη θέση του στο “ό,τι αγαπώ”.

Στα παραδείγματα που βλέπετε, το BlueBot ενίσχυσε τις θεματικές μας προσεγγίσεις ‘Γνωρίζω το Σώμα μου’ ενώ, με το πλαίσιο δραστηριότητας παραμυθιών, ασχοληθήκαμε με το παιδικό παραμύθι ‘Τα τρία γουρουνάκια’, γιορτάζοντας τη Παγκόσμιου Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Τα εκπαιδευτικά ρομπότ και συγκεκριμένα το BlueBot αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο για το παιδί προκειμένου να διδαχθεί:

  • προσανατολισμό,
  • λογική ακολουθία,
  • εκτίμηση διάφορων φυσικών μεγεθών όπως απόσταση, κατεύθυνση και
    γωνία,
  • να εκτελούν εντολές με ακρίβεια
  • καθώς επίσης ενισχύουν την κριτική και δομημένη σκέψη και το συνεργατικό πνεύμα (σεβασμό, ενσυναίσθηση, ομαδικό πνεύμα, διαπραγματευτική ικανότητα, επικοινωνία, θετική αλληλεπίδραση), μεταξύ άλλων