“Τα ρομπότ μας είναι φοβερά, και εμείς μαθαίνουμε, παίζοντας!”

Οι μαθητές του καλοκαιρινού προγράμματος του ΚΔΑΠ “ό,τι αγαπώ” εισάγονται σε αρχές εκπαιδευτικής ρομποτικής και συγκεκριμένα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το BlueBot, ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ δαπέδου, έξυπνο, εύχρηστο και χαριτωμένο .

Αποτελεί , ένα ισχυρό εργαλείο για μάθηση και βασίζεται στην νέα εκπαιδευτική προσέγγιση S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics), που βοηθάει τα παιδιά να μπουν με παιγνιώδη τρόπο στη λογική του προγραμματισμού όπου μαθαίνουν να χειρίζονται και να προγραμματίζουν ρομπότ με απλές εντολές.

Μαθαίνουν δηλαδή να σκέφτονται βήμα – βήμα για το πώς θα επιλύσουν το κάθε πρόβλημα και τους βοηθάει να χτίσουν υπόβαθρο στα μαθηματικά, στις τεχνολογίες, στις θετικές επιστήμες ,στους νόμους της Φυσικής, στις αρχές και τις μεθόδους κατασκευής της Μηχανικής,ενώ αρχίζουν να εξοικοιώνονται με αρχές προγραμματισμού και την αλγοριθμική λογική.

Η εξοικείωση με το πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας παίρνει άλλη διάσταση για τα παιδιά.

Στα παραδείγματα που βλέπετε, οι μαθητές μας είχαν τη πρώτη τους επαφή με το BlueBot, μέσα απο παιχνίδια γνωριμίας και παντομίμας, μιλήσαμε για τα ρομπότ, ζωγραφίσαμε  κάτι αγαπημένο μας , και χρησιμοποιήσαμε τις ζωγραφιές στο πλαίσιο δραστηριότητας, ώστε τα ρομποτάκια μας να ακολουθήσουν διαδρομές.
Μετά την αρχική εξάσκηση, κρατήσαμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών ενεργή, οι οποίοι κατασκεύασαν σπίτια και δρόμους μετ’εμποδιων για τα ρομποτάκια  – δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο BlueBot και διασκεδάζοντας με τους φίλους τους.

Τα εκπαιδευτικά ρομπότ και συγκεκριμένα το BlueBot αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο για το παιδί προκειμένου να διδαχθεί:

προσανατολισμό,
λογική ακολουθία,
εκτίμηση διάφορων φυσικών μεγεθών όπως απόσταση, κατεύθυνση και
γωνία,
να εκτελούν εντολές με ακρίβεια
καθώς επίσης ενισχύουν την κριτική και δομημένη σκέψη και το συνεργατικό πνεύμα (σεβασμό, ενσυναίσθηση, ομαδικό πνεύμα, διαπραγματευτική ικανότητα, επικοινωνία, θετική αλληλεπίδραση), μεταξύ άλλων