Απο τα Ηλιοτρόπια του “ό,τι αγαπώ” στα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ

Ήταν κάποτε ένα λιβάδι γεμάτο ηλιοτρόπια. Κι όλα αυτά τα ηλιοτρόπια κοιτούσαν ολημερίς με θαυμασμό τον ήλιο. Όταν ο ήλιος ήταν από κει, γύριζαν από κει. Όταν ο ήλιος ήταν από δω, γυρνούσαν από δω. Εκτός από ένα. (Ευγένιος Τριβιζάς, Το Ηλιοτρόπιο)

Από τη μία το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά “Το Ηλιοτρόπιο”, από την άλλη οι διάσημοι πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ με θέμα τα “Ηλιοτρόπια”.
Έτσι προσεγγίσαμε τη γνώση μέσα από την τέχνη και η ομάδα των Εξερευνητών και Ανέμελων του ΚΔΑΠ “ό,τι αγαπώ” γνώρισαν τον ηλίανθο, το λουλούδι του ήλιου, ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φυτό με εντυπωσιακή ανθοφορία.

Μέσα απο οπτικοακουστικό υλικό για τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύει ο σπόρος και φυτεύονται τα ηλιοτρόπια, τους πίνακες του Βαν Γκογκ με τα ηλιοτρόπια  σε κάθε «φάση» της ζωής τους, από την άνθιση μέχρι και τον μαρασμό τους, την εικονογράφηση του παραμυθιού, μάθαμε τα μέρη του λουλουδιού, ολοκληρώσαμε φύλλα εργασίας , αναπτύξαμε σύνθετες λέξεις απο τη λέξη ‘ήλιος‘, συνθέσαμε ποιήματα και αινίγματα και φτιάξαμε και απολαύσαμε μια ιστορία με τίτλο «Αν ήμουν ηλιοτρόπιο» .

Εμπνευστήκαμε από τα “Ηλιοτρόπια” του Βαν Γκογκ, από τα παραμύθια και τα ποιήματα και δοκιμάσαμε και εμείς να ζωγραφίσαμε τα ηλιοτρόπια ενώ δημιουργήσαμε ψηφιδωτά με  χρωματιστά χαρτόνια και στο κέντρο με ηλιόσπορους.

…και εμφυσήθηκε στα παιδιά η αγάπη για τη δημιουργία και την τέχνη…και βέβαια τα ηλιοτρόπια!

Ηλιοτρόπια-Κική Δημουλά

Αντί για υακίνθους
είπα να σου φέρω σήμερα ηλιοτρόπια
να έχει η φροντίδα μου πιο ευθυτενές κοτσάνι
και το οστεώδες πλέον νόημά της να μου φανεί
στρογγυλοπρόσωπο ηλιόσπορους γεμάτο.Ηλιοτρόπια. Συσσωρευτές λάμπουσας θερμότητας.
Ευχήθηκα να επωφεληθείς.Κι αφού ετακτοποίησα σε ύψος ομοιόμορφο
αισθητικά το χρέος μου στο βάζο
κοντοστάθηκα λίγο να βεβαιωθώ
ότι τα ηλιοτρόπια θα τραπούν
εκεί που επαγγέλλει το όνομά τους.

Κατάπληκτη να στρέφουνε τα είδα
προς της ευχής μου την παράφρονα εκπλήρωση
κοιτάζοντας αντί τον ήλιο εσένα.

Τιμής ένεκεν.
Υπήρξες
χιλιάδες έτη φωτός
απέχεις.