Παραμυθομαγειρομπερδέματα – Παραμυθοζαχαροξεμπερδεματα στο ΚΔΑΠ “ό,τι αγαπώ”

Κάθε Παρασκευή, τα παιδιά του ΚΔΑΠ “ό,τι αγαπώ”, φορούν τους σκούφους και τις ποδιές μαγειρικής και μαγειρεύουν μια συνταγή από την αρχή έως την ολοκλήρωσή της σαν μορφή παιχνιδιού ή ανακάλυψης. Με οδηγό πάντα τα παραμύθια, τη διασκέδαση,  τη δημιουργία και το παιχνίδι, τα παιδιά εξοικειώνονται με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική στα γνωστά μας εργαστήρια Παραμυθομαγειρομπερδέματα και Παραμυθοξεμπερδέματα .

Αυτή την εβδομάδα, οι μικροί μας chef με αφορμή το παραμύθι : “Το μυστήριο του Σοκολατένιου Γλυκού” της Βάρβογλη Λίζας έφτιαξαν τις πιο νόστιμες και λαχταριστές σοκολατομπουκίτσες.
Όπως οι ήρωες του βιβλίου (τα δύο αδέλφια), έτσι και οι μικροί μας φίλοι ‘έμπλεξαν’ σε διάφορες περιπέτειες και έλυσαν μυστήρια (κυνήγι θησαυρού να βρουν τα ίχνη της γιαγιάς απο το παραμύθι, να ανακαλύψουν που είναι κρυμμένα τα υλικά της συνταγής και να συμπληρώσουν τον τίτλο του γλυκού), προτού προχωρήσουν στην εκτέλεση της συνταγής, στην επεξεργασία των υλικών (ζύγισμα, κόψιμο, ανακάτεμα, ζύμωμα). Στο τέλος βέβαια απόλαυσαν όλοι μαζί τις χειροποίητες και φρέσκες σοκολατομπουκίτσες τους!

Όπως και το παραμύθι , έτσι και εμείς με τα Παραμυθομαγειρομπερδέματα- Παραμυθοξεμπερδέματα  στοχεύουμε στην ενίσχυση της “αυτοπεποίθησης, της συναισθηματικής νοημοσύνης, της συνεργασίας, της θετικής σκέψης και της αξίας του να χρησιμοποιεί το παιδί το μυαλό του για να πετυχαίνει”!

Λίγα Λόγια για τα Παραμυθομαγειρομπερδέματα και Παραμυθοξεμπερδέματα

Κάθε εβδομάδα ένα καινούριο παραμύθι γίνεται η έμπνευση για μια καινούρια συνταγή.
Λογοτεχνικά κείμενα, παιδικά παραμύθια και εικόνες γίνονται οι οδηγοί μας στην εξερεύνηση μυρωδιών, συστατικών και απίθανων γεύσεων και κάθε εβδομάδα ταξιδεύουμε μέσα απο τα παραμύθια σε γεύσεις εμπνευσμένες απο αυτά!

Παράλληλα αναπτύσσονται πολλαπλές δεξιότητες. Τα παιδιά εκπαιδεύονται σε θέματα υγιεινής και υγείας, κατανοούν τη σχέση των τροφίμων , έρχονται σε επαφή με συνταγές, επεξεργάζονται ποσότητες και περιγράφουν υλικά, προσεγγίζουν βιωματικά μαθηματικές έννοιες, ενισχύουν τη περιβαλλοντική συνείδηση τους, εκτιμούν τη χημεία και τη φυσική μέσα από τις ιδιότητες του κάθε υλικού και βέβαια την επικοινωνία, τη συνεργασία, την υπευθυνότητα και το ομαδικό πνεύμα.

Τα παιδιά περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους μαγειρεύοντας διάφορες αλμυρές και γλυκές συνταγές, τις οποίες γεύονται στο τέλος κάθε μαθήματος.