Μένουμε σπίτι! Το “ό,τι αγαπώ” προτείνει ΤΠΕ

Μένουμε σπίτι αυτό το καιρό και σας συγκεντρώσαμε υλικό που διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, προτείνοντας δημιουργικές ιδέες αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας,  περνώντας δημιουργικά και οικογενειακά το χρόνο μας!

Η τεχνολογία τις μέρες που μένουμε σπίτι μας βοηθά με ποικίλους τρόπους να επικοινωνήσουμε,  να ενημερωθούμε, να μορφωθούμε και δίνει λύσεις δημιουργικής απασχόλησης, απο ακουστικά παραμύθια, επισκέψεις εικονικές σε μεγάλα μουσεία, εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, συνταγές μαγειρικής, προγράμματα άθλησης, τραγούδια και ταινίες μεταξύ άλλων.

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν αξιολογούνται όλες οι ώρες μπροστά από μία οθόνη το ίδιο και θα πρέπει να είναι ανάλογες με τις ηλικίες και τις δραστηριότητες των παιδιών.Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Δε ξεχνάμε να αλληλεπιδράμε με τα παιδιά ακόμα και όταν βρίσκονται μπροστά στον υπολογιστή. Μιλάμε μαζί τους ώστε να μη παρακολουθούν κάτι παθητικά αλλά να μαθαίνουν κάτι μέσα απο το διάλογο με εμάς.

Σκεφθείτε ακόμα να ξεκινήσετε ένα καινούριο χόμπι, όπως για παράδειγμα  γυμναστική, πλέξιμο, κηπουρική  κ.ά.  και απλά βάλτε στη μηχανή αναζήτησης αυτό που ψάχνετε και θα βρείτε πληθώρα χρήσιμου υλικού στο διαδίκτυο.

Όσο για τις ανθρώπινες καθημερινές επαφές που τόσο στερούμαστε αυτό το καιρό, η τεχνολογία μας σμίγει. Μιλήστε μέσω τηλεφώνου, skype, messenger – χρησιμοποιήστε τις κάμερες σας και αφήστε τα παιδιά να δουν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους και ανθρώπους από το φιλικό σας περιβάλλον. Στείλτε εικονομηνύματα, ηχογραφήστε τα παιδιά να τραγουδούν ένα τραγούδι, να απαγγέλλουν ένα ποίημα, μια ιστορία και βγάλτε και στείλτε φωτογραφίες μεταξύ σας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε διαδικτυακό υλικό απασχόλησης που κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Μένουμε Σπίτι με παιδική λογοτεχνία και παραμύθια

7 εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν ελεύθερα e-books και audio-books στην ακόλουθη διεύθυνση
https://www.openbook.gr/menoume-spiti/

Μένουμε Σπίτι αλλά πάμε βόλτα και επισκεπτόμαστε εικονικά μουσεία μέσω ψηφιακής περίηησης
Μουσειακή Εκπαίδευση

Επισκεφθείτε εικονικά το Μουσείο Γουλανδρή με ψηφιακές αναπαραγωγές 148 έργων, εικόνες λεπτομερειών και ηχητικές ξεναγήσεις σε δύο γλώσσες προσφέρουν στους χρήστες μία ολοκληρωμένη οπτική των έργων τέχνης και ένα νέο σημείο επαφής με το Μουσείο.
https://goulandris.gr/

Στο Μουσείο Μπενάκη, )λειτουργούν εικονικές περιηγήσεις, σε όλες τις αίθουσες. Παρουσιάζονται, επίσης, εκατοντάδες έργα τέχνης με ηχητική ξενάγηση www.benaki.org

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με το πρόγραμμα τους  παίζουμε στο σπίτι

Επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ψηφιακές εφαρμογές, εκπαιδευτικά έντυπα, μουσειοσκευές και προβολές.

Το Google Arts & Culture είναι μία εφαρμογή που προσφέρει χιλιάδες εικόνες υψηλής ανάλυσής από πάνω από 1.200 μουσεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Μουσείο Ρέινα Σοφία στη Μαδρίτη και το Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη.

Μένουμε σπίτι: Βλέπουμε παιδικές θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου…online!
Εθνικό Θέατρο – Ψηφιοποιημένο αρχείο

Μένουμε σπίτι και ακούμε παιδικό ραδιόφωνο μέσω του European School Radio

Μένουμε σπίτι: και εξερευνάμε τον ουρανό με 2 υπέροχες εκπαιδευτικές εφαρμογές ανοικτού λογισμικού: Stellarium and Celestia

Μένουμε σπίτι και παρακολουθούμε το κανάλι της Εκπαιδευτικής τηλεόρασης

Για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
http://www.edutv.gr/

Μένουμε Σπίτι και συνδεόμαστε σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες

Το “Περιβάλλον – Η Προστασία του Δάσους” είναι ένα Ολοκληρωμένο Δωρεάν Εκπαιδευτικό Λογισμικό με στόχο τη Γνώση του Φυσικού Περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα.

Στο e-Γεωγραφία μπορείτε να βρείτε Δωρεάν: Χάρτες, Προσομοιώσεις, Ασκήσεις, Παιχνίδια, Γενικές Πληροφορίες, Ιστορικά Στοιχεία, Πληροφορίες για τη Θρησκεία, Συνδέσμους Γεωγραφίας καθώς και προτάσεις για τις κυριότερες Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις Διδασκαλίας. https://e-geografia.eduportal.gr/

Πράκτορες του Πλανήτη – Σώσε τον Πλανήτη σου

Οι Πράκτορες με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σώζουν τον πλανήτη από τα σκουπίδια. Αν θέλεις και εσύ να γίνεις Πράκτορας του Πλανήτη και να αναλάβεις τις πρώτες σου αποστολές …ακολούθα το σύνδεσμο!

Αερόστατο – Διαδικτυακή εκπαιδευτική πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά
http://www.mikrapaidia.gr/ccsintro/

Στον ιστότοπο Οικοσκόπιο Kids http://oikoskopio.gr/oikoskopio-kids/

Το Cyberkid είναι ενας ψηφιακός παιδότοπος με εκπαιδευτικά και μή παιχνίδα, ανάλογα την ηλικία
https://www.cyberkid.gov.gr/

stintaxi.com, που έχει δημιουργήσει ο δάσκαλος Παύλος Κώτσης θα βρείτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για μαθήματα όλων των τάξεων του Δημοτικού. https://www.stintaxi.com/

Μαθαίνουμε παίζοντας με το inschool.gr 

Δείτε επίσης 10 υπέροχες παιδικές ταινίες μικρού μήκους που μπορείτε να δείτε στο YouTube
https://www.infokids.com.cy/10-yperoxes-paidikes-tainies-mikrou-mik/?fbclid=IwAR2ManHfOoMcZRmGXo0hs2CYybp2GgeX2Bfz-YWiyOXZTUcwZDtN2XNuhzY

Μένουμε σπίτι και αθλούμαστε: Πολλοί γυμναστές δημιούργησαν μια σειρά από ενδιαφέροντα βίντεο  που μπορεί να κάνει ο καθένας σπίτι του καθημερινά! Αναζητήστε στο Youtube βίντεο γυμναστικής.

Μένουμε σπίτι και περνάμε όμορφα το χρόνο μας!