Μένουμε σπίτι! Το “ό,τι αγαπώ” προτείνει ΤΠΕ

Μένουμε σπίτι αυτό το διάστημα και σας συγκεντρώσαμε υλικό που διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, προτείνοντας δημιουργικές ιδέες αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας,  περνώντας δημιουργικά και οικογενειακά το χρόνο μας!

Η τεχνολογία τις μέρες που μένουμε σπίτι μας βοηθά με ποικίλους τρόπους να επικοινωνήσουμε,  να ενημερωθούμε, να μορφωθούμε και δίνει λύσεις δημιουργικής απασχόλησης, απο ακουστικά παραμύθια, επισκέψεις εικονικές σε μεγάλα μουσεία, εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, συνταγές μαγειρικής, προγράμματα άθλησης, τραγούδια και ταινίες μεταξύ άλλων.

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν αξιολογούνται όλες οι ώρες μπροστά από μία οθόνη το ίδιο και θα πρέπει να είναι ανάλογες με τις ηλικίες και τις δραστηριότητες των παιδιών.Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Δε ξεχνάμε να αλληλεπιδράμε με τα παιδιά ακόμα και όταν βρίσκονται μπροστά στον υπολογιστή. Μιλάμε μαζί τους ώστε να μη παρακολουθούν κάτι παθητικά αλλά να μαθαίνουν κάτι μέσα απο το διάλογο με εμάς.

Σκεφθείτε ακόμα να ξεκινήσετε ένα καινούριο χόμπι, όπως για παράδειγμα  γυμναστική, πλέξιμο, κηπουρική  κ.ά.  και απλά βάλτε στη μηχανή αναζήτησης αυτό που ψάχνετε και θα βρείτε πληθώρα χρήσιμου υλικού στο διαδίκτυο.

Όσο για τις ανθρώπινες καθημερινές επαφές που τόσο στερούμαστε αυτό το καιρό, η τεχνολογία μας σμίγει. Μιλήστε μέσω τηλεφώνου, skype, messenger – χρησιμοποιήστε τις κάμερες σας και αφήστε τα παιδιά να δουν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους και ανθρώπους από το φιλικό σας περιβάλλον. Στείλτε εικονομηνύματα, ηχογραφήστε τα παιδιά να τραγουδούν ένα τραγούδι, να απαγγέλλουν ένα ποίημα, μια ιστορία και βγάλτε και στείλτε φωτογραφίες μεταξύ σας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε διαδικτυακό υλικό απασχόλησης που κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Μαθαίνουμε στο Σπίτι με το πρόγραμμα των εξ αποστάσεως μαθημάτων της εκπαιδευτικής τηλεόρασης της ΕΡΤ2 και αυτή την εβδομάδα. Τα μαθήματα ξεκινούν κάθε μέρα στις 10 πμ.

Μένουμε Σπίτι με παιδική λογοτεχνία και παραμύθια

7 εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν ελεύθερα e-books και audio-books στην ακόλουθη διεύθυνση
https://www.openbook.gr/menoume-spiti/

To ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι (ανέκδοτο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά) https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=wnqH47WAEpU&feature=emb_logo

Μένουμε Σπίτι αλλά επισκεπτόμαστε εικονικά μουσεία μέσω ψηφιακής περίηγησης


Μουσειακή Εκπαίδευση

Μένουμε Σπίτι με το μουσείο Καποδίστρια

Το Μουσείο Καποδίστρια αυτές τις μέρες, που δοκιμαζόμαστε όλοι από την εξάπλωση την νόσου COVID-19, μεταφέρει την “επίσκεψη στο Μουσείο” στον ψηφιακό κόσμο με την ελπίδα να σας κάνει παρέα διαδικτυακά, σπίτι σας, μέσα από τα social media και την ιστοσελίδα του!

Στους λογαριασμούς του Μουσείου στο facebook και το instagram, θα αναρτώνται τακτικά ειδικά σχεδιασμένες παρουσιάσεις για μικρούς & μεγάλους και διαδραστικά παιχνίδια που σχετίζονται με τον Ιωάννη Καποδίστρια & την εποχή του, τη Συλλογή & το Ψηφιακό Αρχείο του Μουσείου και την Κουκουρίτσα!

Το υλικό αυτό θα είναι διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα του Μουσείου, στην ειδική σελίδα “Μένουμε Σπίτι”

Επισκεφθείτε εικονικά το Μουσείο Γουλανδρή με ψηφιακές αναπαραγωγές 148 έργων, εικόνες λεπτομερειών και ηχητικές ξεναγήσεις σε δύο γλώσσες προσφέρουν στους χρήστες μία ολοκληρωμένη οπτική των έργων τέχνης και ένα νέο σημείο επαφής με το Μουσείο.
https://goulandris.gr/

Στο Μουσείο Μπενάκη, )λειτουργούν εικονικές περιηγήσεις, σε όλες τις αίθουσες. Παρουσιάζονται, επίσης, εκατοντάδες έργα τέχνης με ηχητική ξενάγηση www.benaki.org

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με το πρόγραμμα τους  παίζουμε στο σπίτι

Επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ψηφιακές εφαρμογές, εκπαιδευτικά έντυπα, μουσειοσκευές και προβολές.

Το Google Arts & Culture είναι μία εφαρμογή που προσφέρει χιλιάδες εικόνες υψηλής ανάλυσής από πάνω από 1.200 μουσεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Μουσείο Ρέινα Σοφία στη Μαδρίτη και το Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη.

Εκθέσεις του MoMA της Νέας Υόρκης από το 1929 ως σήμερα online

Μένουμε Σπίτι και Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα με την σελίδα Greece From Home

Μένουμε σπίτι: Βλέπουμε παιδικές θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου…online!

Στο ψηφιακό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου μπορεί κανείς να δει διαδικτυακά δεκάδες παιδικές παραστάσεις προηγούμενων ετών.
Εθνικό Θέατρο – Ψηφιοποιημένο αρχείο

Μένουμε σπίτι με όπερα και θέατρο του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μένουμε σπίτι με τον Πολιτισμό και δωρεάν διαδικτυακές προβολές παραστάσεων

Μένουμε Σπίτι με  Μπαλέτα Μπολσόι: Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ανεβάζουν παραστάσεις στο YouTube

Μένουμε σπίτι και ακούμε παιδικό ραδιόφωνο μέσω του European School Radio

Μένουμε Σπίτι με Εικονικές Περιηγήσεις Ενυδρείων

Μένουμε Σπίτι με μουσική

Με βασικό μήνυμα «Μένουμε σπίτι», η Παιδική Χορωδία (Virtual choir) τραγούδησε το “Ροδόσταμο” σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, και ποίηση Νίκου Γκάτσου (επεξεργασία Κωστής Κριτσωτάκης).

Η Γυναικεία Χορωδία Κέρκυρας ενάντια στον Covid-19 τραγουδάει από το σπίτι της, δίνοντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα το οποίο κάνει το γύρο του διαδικτύου! https://www.youtube.com/watch?v=AT_FPCxO4Do&feature=emb_logo
Ένα πολύ όμορφο video κοινοποίησε στο Facebook η Φιλαρμονική «Μάντζαρος», ‘οπου μουσικοί της Φιλαρμονικής έπαιξαν -ο καθένας από σπίτι του- τον «Ύμνο στη Χαρά» του Μπετόβεν, σε version, όπως σημειώνει, «μένουμε σπίτι».
Πόσες λέξεις χωράνε σε ένα τραγούδι; Πόση αγάπη χωράει σε ένα τραγούδι;

Το πρότζεκτ «Το τραγούδι μας» ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία του Κύπριου στιχουργού Σταύρου Σταύρου, με αφορμή την καινούρια μας καθημερινότητα στην εποχή του κορωνοϊού, που μας κρατάει όλους κλεισμένους στο σπίτι.

Μένουμε Σπίτι και συμμετέχουμε σε Εικονικό κυνήγι θησαυρού στην Κέρκυρα μέσω του smartphone σας!

Μένουμε σπίτι: και εξερευνάμε τον ουρανό με 2 υπέροχες εκπαιδευτικές εφαρμογές ανοικτού λογισμικού: Stellarium and Celestia

Μένουμε σπίτι και παρακολουθούμε το κανάλι της Εκπαιδευτικής τηλεόρασης

Για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
http://www.edutv.gr/

Μένουμε Σπίτι και βλέπουμε παιδικές ταινίες που μαθαίνουν στα παιδιά την ενσυναίσθηση

Μένουμε Σπίτι και συνδεόμαστε σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες

Το “Περιβάλλον – Η Προστασία του Δάσους” είναι ένα Ολοκληρωμένο Δωρεάν Εκπαιδευτικό Λογισμικό με στόχο τη Γνώση του Φυσικού Περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα.

Στο e-Γεωγραφία μπορείτε να βρείτε Δωρεάν: Χάρτες, Προσομοιώσεις, Ασκήσεις, Παιχνίδια, Γενικές Πληροφορίες, Ιστορικά Στοιχεία, Πληροφορίες για τη Θρησκεία, Συνδέσμους Γεωγραφίας καθώς και προτάσεις για τις κυριότερες Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις Διδασκαλίας. https://e-geografia.eduportal.gr/

Πράκτορες του Πλανήτη – Σώσε τον Πλανήτη σου

Οι Πράκτορες με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σώζουν τον πλανήτη από τα σκουπίδια. Αν θέλεις και εσύ να γίνεις Πράκτορας του Πλανήτη και να αναλάβεις τις πρώτες σου αποστολές …ακολούθα το σύνδεσμο!

Αερόστατο – Διαδικτυακή εκπαιδευτική πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά
http://www.mikrapaidia.gr/ccsintro/

Στον ιστότοπο Οικοσκόπιο Kids http://oikoskopio.gr/oikoskopio-kids/

Το Cyberkid είναι ενας ψηφιακός παιδότοπος με εκπαιδευτικά και μή παιχνίδα, ανάλογα την ηλικία
https://www.cyberkid.gov.gr/

stintaxi.com, που έχει δημιουργήσει ο δάσκαλος Παύλος Κώτσης θα βρείτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για μαθήματα όλων των τάξεων του Δημοτικού. https://www.stintaxi.com/

Μαθαίνουμε παίζοντας με το inschool.gr 

Δείτε επίσης 10 υπέροχες παιδικές ταινίες μικρού μήκους που μπορείτε να δείτε στο YouTube
https://www.infokids.com.cy/10-yperoxes-paidikes-tainies-mikrou-mik/?fbclid=IwAR2ManHfOoMcZRmGXo0hs2CYybp2GgeX2Bfz-YWiyOXZTUcwZDtN2XNuhzY

Μένουμε Σπίτι με το  YouTube Kids
Το YouTube Kids δημιουργήθηκε με σκοπό την ασφαλή ψυχαγωγία και εκπαίδευση των παιδιών, ηλικίας από 3 έως 12 ετών, σε ένα ελεγχόμενο από τους γονείς περιβάλλον.

Μένουμε σπίτι και αθλούμαστε: Πολλοί γυμναστές δημιούργησαν μια σειρά από ενδιαφέροντα βίντεο  που μπορεί να κάνει ο καθένας σπίτι του καθημερινά! Αναζητήστε στο Youtube βίντεο γυμναστικής.

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να είναι βαρετό για ένα παιδί, όχι όμως αν βλέπει τι πρέπει να κάνει σε ένα animated βίντεο, φτιαγμένο ειδικά για παιδιά, όπως ακριβώς είναι το ακόλουθο βίντεο .

Μένουμε σπίτι και περνάμε όμορφα το χρόνο μας!